Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Noord-Holland belemmert bouw windmolens'

Geplaatst op 06 nov 2015 , bijgewerkt 06 nov 2015, 13:38

Noord-Holland frustreert de bouw van nieuwe windmolens. Dit schrijft een aantal Noord-Hollandse gemeenten, milieuorganisaties en windmolencoöperaties in een brief aan de provincie.

De gemeenten Amsterdam, Diemen, Waterland en Haarlem klagen met onder meer Greenpeace over de afwijkende, Noord-Hollandse regelgeving rond de bouw van windmolens. Zo eist de provincie dat voor iedere nieuwe windmolen twee oude moeten wijken. Ook moeten nieuwe windturbines op minimaal 600 meter van bestaande bebouwing worden geplaatst. Elders in het land geldt een minimale marge van 300 meter.

Het provinciebestuur trekt zich niets aan van de kritiek, zo liet milieugedeputeerde Ralph de Vries (D66) donderdag weten aan dagblad Trouw. Noord-Holland past volgens hem het bestaande beleid zeker niet aan.

Overheidseisen

Noord-Holland ligt naar eigen zeggen op schema om aan de overheidseisen voor windenergie te voldoen. In 2020 moet de provincie 685,5 megawatt aan op land opgewekte windenergie leveren. Volgens het provinciebestuur komt Noord-Holland hiervoor nog 76 megawatt tekort. De al geplande windparken moeten genoeg energie opleveren om de vastgelegde doelstellingen te behalen.

Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid en provincies burgers meer inspraak gunnen bij de plaatsing van windmolens. De vereniging opende hiervoor een online petitie.

Meer informatie
Petitie voor meer inspraak windmolenplannen (november 2015)
Teken de online petitie

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers