Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH experimenteert met variabele energieprijzen

Geplaatst op 09 nov 2015 , bijgewerkt 09 nov 2015, 10:36

Vereniging Eigen Huis experimenteert samen met energieleverancier Qurrent en netbeheerder Liander met variabele energieprijzen. Huishoudens die meedoen aan de proef krijgen elk uur een ander tarief voor stroom en iedere dag een andere gasprijs.

Het experiment begon eind september met enkele leden van Vereniging Eigen Huis. De komende maanden wordt de proef opgeschaald. In de zomer van 2016 doen 300 huishoudens mee.

Met een app van Qurrent kunnen deelnemers op hun mobiele telefoon zien hoe hoog de stroomprijs is op een bepaald moment van de dag. Wie rekening houdt met de prijsschommelingen kan jaarlijks tientallen euro's besparen op zijn energierekening. Bijvoorbeeld door de was te doen als de stroomprijs laag is. Wie een elektrische auto heeft en die op een gunstig moment oplaadt, bespaart meer per jaar. Een dergelijk systeem bestaat al voor grote stroomafnemers, zoals fabrieken.

Groter voordeel

Het voordeel en het prijsverschil per kilowattuur wordt groter als het aandeel wind- en zonne-energie in Nederland stijgt. Als meer mensen met zonnepanelen stroom opwekken, daalt op een zonnige dag de stroomprijs omdat er veel aanbod is. Maar wanneer het bijvoorbeeld windstil is, loopt de prijs per kilowattuur op.

Anders afrekenen

Huishoudens die aan het experiment meedoen, mogen kiezen hoe ze hun energierekening betalen. Ze kunnen een maandelijks voorschot afrekenen, zoals nu al gebruikelijk is, of ze betalen achteraf op basis van hun werkelijke verbruik. Dat betekent dat de energierekening in de winter hoger is dan in de zomer. Mensen die zelf energie opwekken, kunnen in de zomer een bedrag terugkrijgen.

Meer informatie
Slimme Energie Service

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers