Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Blijverslening voor senioren met overwaarde

Geplaatst op 09 nov 2015 , bijgewerkt 09 nov 2015, 15:30

Gemeenten kunnen binnenkort een Blijverslening aanbieden aan senioren die de overwaarde in hun koopwoning willen gebruiken. Voorwaarde is dat de huiseigenaar de lening gebruikt om de eigen woning levensloopbestendig te maken, bijvoorbeeld met een slaapkamer op de begane grond.

Dit maakte het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (de SVn) vandaag bekend. De SVn heeft een standaarduitvoering van de Blijverslening ontwikkeld voor gemeenten, en verzorgt de administratie. 

Twee varianten

De Blijverslening kent twee varianten: consumptief en hypothecair.
Voor de consumptieve Blijverslening is geen overwaarde in de koopwoning nodig. Dat betekent dat de actuele hypotheek niet lager hoeft te zijn dan de actuele woningwaarde. De aanvrager mag niet ouder zijn dan 75 jaar. De lening bedraagt hooguit € 10.000, in tien jaar terug te betalen. Voor bepaalde aanpassingen aan de woning, zoals de installatie van een traplift, kan de huiseigenaar ook subsidie krijgen vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).

Voor de hypothecaire Blijverslening is wel overwaarde nodig. De actuele hypotheek en Blijverslening mogen samen niet hoger zijn dan 80 % van de huidige WOZ-waarde van de woning. Het gaat om een lening van maximaal € 50.000, die de huiseigenaar in tien of twintig jaar terug moet betalen. De afsluitkosten bedragen € 850. Er geldt geen leeftijdsgrens.

Gemeenten mogen zelf bepalen of zij deze lening gaan verstrekken. Ze mogen ook de voorwaarden aanpassen. Zo’n zestig gemeenten zijn nu al serieus geïnteresseerd in de Blijverslening, volgens de SVn. Wethouder Baldewsingh van Den Haag heeft bijvoorbeeld toegezegd de mogelijkheden te onderzoeken.

Klein pensioen

Vereniging Eigen Huis is positief over de Blijverslening. ‘Zo kunnen ouderen hun overwaarde benutten en langer thuis blijven wonen’ zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. Hij wijst er op dat de rentes van de Blijverslening laag zijn. De rente voor de consumptieve Blijverslening is nu 3,1 %, terwijl een bank daar al snel 6 of 7 % voor rekent. De rentes voor de hypothecaire Blijverslening zitten circa een procent onder de gangbare hypotheekrentes. Mulder: 'Beperkend is wel dat een huiseigenaar alleen zo'n lening kan krijgen als hij voldoende inkomen heeft. Wij pleiten er voor dat de Blijverslening ook toegankelijk wordt voor ouderen met alleen aow en een klein pensioen.'

Meer over de Blijverslening

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers