Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ABN Amro moet klanten rente terugbetalen

Geplaatst op 12 nov 2015 , bijgewerkt 12 nov 2015, 13:00

ABN Amro moet particuliere klanten met een euribor-hypotheek een deel van de betaalde rente terugbetalen. Dat blijkt uit een vonnis dat de rechtbank Amsterdam gisteren uitsprak.

Volgens de stichting Stop de Banken gaat het om zo’n zesduizend klanten, schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Deze stichting daagde de bank in 2012 voor de rechter vanwege de rente-opslagen op de euribor-hypotheek. Het zou volgens de krant gaan om zo’n € 45 miljoen te veel betaalde hypotheekrente. De bank bevestigt deze cijfers niet, maar stelt dat het om circa 1 % van de hypotheken van ABN Amro gaat.
 
Klanten met een euribor-hypotheek betaalden een variabele rente, gerelateerd aan de rente die banken elkaar onderling berekenen. Ze betaalden vanaf het begin een opslag, maar ABN Amro besloot later daar nog een extra opslag bij te tellen. Na klachten van klanten besloten ING en SNS deze extra opslag terug te draaien, maar ABN Amro weigerde dat. Het gaat voor een deel om Fortis-hypotheken, die later door ABN Amro zijn overgenomen.

‘Wij bestuderen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam nog’, zegt woordvoerder Jarco de Swart van ABN Amro. Hij kan nog niet zeggen of de bank in hoger beroep gaat.

Er worden nu geen nieuwe euribor-hypotheken meer afgesloten. Deze zaak gaat niet over klanten met een gewone variabele rente.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.