Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

ABN Amro moet klanten rente terugbetalen

Geplaatst op 12 nov 2015 , bijgewerkt 12 nov 2015, 13:00

ABN Amro moet particuliere klanten met een euribor-hypotheek een deel van de betaalde rente terugbetalen. Dat blijkt uit een vonnis dat de rechtbank Amsterdam gisteren uitsprak.

Volgens de stichting Stop de Banken gaat het om zo’n zesduizend klanten, schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Deze stichting daagde de bank in 2012 voor de rechter vanwege de rente-opslagen op de euribor-hypotheek. Het zou volgens de krant gaan om zo’n € 45 miljoen te veel betaalde hypotheekrente. De bank bevestigt deze cijfers niet, maar stelt dat het om circa 1 % van de hypotheken van ABN Amro gaat.
 
Klanten met een euribor-hypotheek betaalden een variabele rente, gerelateerd aan de rente die banken elkaar onderling berekenen. Ze betaalden vanaf het begin een opslag, maar ABN Amro besloot later daar nog een extra opslag bij te tellen. Na klachten van klanten besloten ING en SNS deze extra opslag terug te draaien, maar ABN Amro weigerde dat. Het gaat voor een deel om Fortis-hypotheken, die later door ABN Amro zijn overgenomen.

‘Wij bestuderen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam nog’, zegt woordvoerder Jarco de Swart van ABN Amro. Hij kan nog niet zeggen of de bank in hoger beroep gaat.

Er worden nu geen nieuwe euribor-hypotheken meer afgesloten. Deze zaak gaat niet over klanten met een gewone variabele rente.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers