Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Energieleveranciers verlagen gas- en stroomprijzen

Geplaatst op 13 nov 2015 , bijgewerkt 13 nov 2015, 10:26

Energieleveranciers verlagen komend jaar hun variabele tarieven voor gas en elektriciteit. Dat meldt vergelijkingswebsite Pricewise op basis van onderzoek onder energieleveranciers, inkopers en andere grote organisaties in de energiesector.

Volgens de vergelijkingswebsite daalt de prijs voor gas met gemiddeld 5 % en de elektriciteitsprijs met 3 % tot 6 %. Deze daling geldt alleen voor de huishoudens met een variabel tarief voor gas en elektriciteit. Wie een contract heeft afgesloten voor een langere periode, betaalt gedurende de contractlooptijd een vast tarief voor gas en stroom.

Energiebelasting

Dat de energieleveranciers hun tarieven verlagen, betekent niet dat de energierekening komend jaar lager uitvalt. Het kabinet wil namelijk de energiebelasting op gas en stroom verhogen. Dit doet mogelijk het voordeel teniet. 'Het is onduidelijk hoeveel de energiebelasting stijgt. De tarieven die nu in het Belastingplan 2016 worden genoemd, kunnen nog veranderen,' zegt Bobby Raghoenath, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. De Tweede Kamer stemt dinsdag over het Belastingplan 2016.

Eerder deze week meldde de Autoriteit Consument & Markt dat de gemiddelde energierekening in de periode tussen 1 juli 2014 en 1 juli 2015 daalde van € 1.715 naar € 1.699 per jaar.

Update 19 november 2015
 Op 18 november heeft de Tweede Kamer het Belastingplan 2016 aangenomen. In dit plan wordt vanaf 1 januari 2016 voor huishoudens het energiebelastingtarief voor aardgas verhoogd met 5,104 cent per kuub en het energiebelastingtarief  voor elektriciteit verlaagd met 1,953 cent per kilowattuur. Alle tarieven zijn exclusief btw. Op 14 en 15 december neemt de Eerste Kamer het plan in behandeling. Pas als die het heeft goedgekeurd, treedt het Belastingplan 2016 in werking.

Meer informatie
Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis

Gerelateerde nieuwsberichten
Niet eerder wisselden zoveel mensen van energieleverancier (november 2015)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.