Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Kamp komt met wetsvoorstel omkering bewijslast Groningen

Geplaatst op 16 nov 2015 , bijgewerkt 16 nov 2015, 10:55

Minister Kamp (Economische Zaken) dient begin 2016 een gewijzigd wetsvoorstel in voor de omkering van de bewijslast bij aardbevingsschade in Groningen. Dat schrijft Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij een omkering van de bewijslast hoeven Groningers met aardbevingsschade bij een eventuele gang naar de rechter niet meer aan te tonen dat de schade aan hun huis is ontstaan door gaswinning. Er wordt dan vanuit gegaan dat schade door gaswinning is ontstaan, tenzij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kan bewijzen dat de schade een andere oorzaak heeft.

Met het wetsvoorstel reageert minister Kamp op de wens van de Tweede Kamer. Die sprak zich in april in overgrote meerderheid uit voor een omkering van de bewijslast. Alleen de VVD, de partij van minister Kamp, was tegen.

Raad van State: geen bezwaar 

Kamp vroeg de Raad van State om advies. Deze concludeerde afgelopen maand dat er geen principiële bezwaren zijn tegen de omkering van de bewijslast. Wel is de manier waarop de Tweede Kamer via een aangenomen amendement de bewijslast wil regelen voor verbetering vatbaar. De minister legt die aanpassingen vast in het wetsvoorstel.

De omkering van de bewijslast gaat alleen voor materiële schade in het Groningse aardbevingsgebied gelden. 'Alle schade aan gebouwen als gevolg van gaswinning in Groningen wordt vergoed', aldus Kamp. 'De afhandeling van de schade moet voor inwoners zo eenvoudig mogelijk zijn.' Het is volgens Kamp al een belangrijke verbetering dat een onafhankelijk arbiter wordt aangesteld. 'Ik verwacht dat dit Groningers direct helpt en dat hierdoor de stap naar de rechter minder snel gezet hoeft te worden.'

Vereniging: versterkt positie gedupeerden 

Vereniging Eigen Huis pleitte vorig jaar al bij minister Kamp voor de omkering van de bewijslast. Die is volgens de vereniging nodig, omdat ze de positie van gedupeerden versterkt.

Lees meer:
Persbericht Rijksoverheid (16 november 2015)
VEH twijfelt aan cijfers NAM (13 november 2015)
Meerderheid Kamer voor omkeren bewijslast aardgasschade (15 april 2015)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.