Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Schenkingsvrijstelling waarschijnlijk terug in 2017

Geplaatst op 16 nov 2015 , bijgewerkt 16 nov 2015, 10:57

De schenkingsvrijstelling van € 100.000 komt in 2017 waarschijnlijk terug. Nieuw is dat de vrijstelling verspreid over drie opeenvolgende kalenderjaren mag worden benut.

Dat staat in de wijziging op het Belastingplan 2016, die staatssecretaris Wiebes (Financiën) afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voorwaarde voor de vrijstelling is dat de ontvanger het bedrag besteedt aan de eigen woning. Een tweede voorwaarde is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is. Dan hoeft hij geen schenkbelasting te betalen. Hoe groot dat fiscaal voordeel is, hangt af van de relatie die de ontvanger met de schenker heeft. Als hij het geld van zijn ouders krijgt, is het totale voordeel ruim € 5.000. Krijgt hij het geld van een derde, dan kan het fiscaal voordeel oplopen tot ruim € 18.000.

De vrijstelling van maximaal een ton geldt vanaf 1 januari 2017 per schenker. Als een huiseigenaar al een ton van zijn ouders heeft ontvangen, kan hij daarna dus ook nog belastingvrij een ton ontvangen van een of meer derden.

De huiseigenaar moet wel in alle drie de schenkbelastingaangiften noteren dat hij een beroep doet op de verhoogde schenkingsvrijstelling.

De Tweede Kamer stemt dinsdag 17 november over het Belastingplan 2016, waartoe deze bepaling over de schenkingsvrijstelling behoort. Vervolgens moet de Eerste Kamer hier half december nog haar goedkeuring aan geven.

Meer over schenk- en erfbelasting

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.