Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Huiseigenaar betaalt nog te veel hypotheekrente

Geplaatst op 16 nov 2015 , bijgewerkt 16 nov 2015, 14:00

Een huiseigenaar betaalt elke maand gemiddeld zo'n € 100 bruto te veel hypotheekrente. Dit komt doordat banken nog steeds te veel winst nemen. Die overwinsten zijn tussen juni en september weer iets gegroeid, naar 0,41 %.

Dat blijkt uit cijfers die de Universiteit van Amsterdam periodiek aanlevert voor de Eigen Huis Rentebarometer. In juni bedroeg de extra winstmarge 0,26 %.

Meer concurrentie

Een paar jaar geleden zaten de overwinsten nog rond de 1 %. ‘Die daling komt vooral doordat de concurrentie op de hypotheekmarkt de afgelopen twee jaar flink is gegroeid’, zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. ‘We zien dat pensioenfondsen en buitenlandse banken meer geld steken in Nederlandse hypotheekaanbieders, zoals Munt Hypotheken. De nieuwkomers zijn succesvol en zetten traditionele banken aan tot renteverlaging.’

Iets minder dan de helft van alle nieuwe hypotheken wordt nu nog bij ING, ABN Amro of Rabobank ondergebracht, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van adviesbureau IG&H. Hun gezamenlijke marktaandeel is fors gedaald: van ruim 70 % in 2008 naar 49 % in het derde kwartaal van dit jaar. Begin dit jaar was dat nog 60 %. De grootbanken doen minder moeite om hun positie te behouden, omdat ze steeds grotere buffers moeten aanhouden voor hypotheekverstrekking.

Verder omlaag

De lichte stijging van de overwinsten in de zomermaanden komt vooral door de daling van de basisrente op de kapitaalmarkt. Die is nog niet meteen verwerkt in de rentes die banken bij hun klanten in rekening brengen. ‘Als je over een iets langere periode kijkt, zie je een duidelijke daling’, zegt Mulder. ‘Dat is een goede zaak voor alle huiseigenaren, maar vooral voor die ruim honderdduizend woningbezitters die een serieuze hypotheekachterstand hebben. Toch zijn we nog niet tevreden, want de overwinsten kunnen beslist nog verder omlaag.’ 

Meer informatie
Zie Eigen Huis Rentebarometer
IG&H update hypotheekmarkt, derde kwartaal

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.