Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Huiseigenaar weet te weinig over hypotheek'

Geplaatst op 17 nov 2015 , bijgewerkt 17 nov 2015, 12:25

De meeste huiseigenaren weten niet of zij tussentijds kunnen profiteren van de lage rentestand. Dat schrijft nu.nl vandaag, op basis van een onderzoek van SNS onder ruim duizend mensen met een hypotheek.

Ook weet ruim 54 procent van de ondervraagden niet dat bij het aflossen van de hypotheek (meer) overwaarde kan ontstaan, waardoor een hypotheek mogelijk in een lagere risicoklasse terecht komt. Dat zorgt bij een nieuwe rentevaste periode voor een lagere rente. Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard.

Boete

‘Veel huiseigenaren kunnen bij de huidige lage rente honderden euro’s per jaar besparen, door hun hypotheek over te sluiten bij de eigen bank of een andere geldverstrekker’, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Daarvoor is het wel nodig om eerst op te vragen hoe hoog de boete bij oversluiten precies is. Steeds meer banken bieden de mogelijkheid om die boete uit te smeren, via rentemiddeling. Als de boete bekend is, kan de hypotheekadviseur een berekening maken. Soms is het ook interessant om tussentijds te kiezen voor een andere hypotheekvorm.’

Advieskosten

Hypotheekadviseurs moeten de klant vaker tijdens de looptijd van de hypotheek attenderen op mogelijkheden om te besparen, vindt de vereniging. In het voorjaar bleek uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 1.600 mensen dat huiseigenaren tijdens de looptijd van de hypotheek meer contact met hun adviseur willen.

‘Daarbij is het wel van belang vooraf af te spreken hoeveel dat advies mag kosten’, zegt Ligtlee. ‘Een beknopt advies per telefoon of mail hoort gewoon bij de gratis nazorg. En een wat uitgebreider advies over bijvoorbeeld oversluiten hoeft niet meer dan een paar honderd euro te kosten.’

Meer over oversluiten 

 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.