Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Lokaal opgewekte energie steeds geliefder

Geplaatst op 20 nov 2015 , bijgewerkt 20 nov 2015, 10:44

Steeds meer mensen willen samen duurzame energie opwekken. Het aantal lokale energiecoöperaties in Nederland groeit namelijk gestaag, stelt de Lokale Energie Monitor 2015 van klimaatbureau HIER en brancheorganisatie ODE Decentraal.

Het klimaatbureau inventariseert sinds 2012 hoeveel lokale energiecoöperaties er in Nederland zijn. Inmiddels staat de teller op 212, driekwart daarvan is na 2013 opgericht.

De eerste coöperaties werden eind jaren tachtig opgericht. Sinds 2005 groeit het aantal gestaag. Inmiddels hebben ze gezamenlijk tussen de 35 duizend en 40 duizend leden.

Mensen richten een coöperatie op, omdat ze onafhankelijk willen worden van grote energiebedrijven, zegt directeur Sible Schöne van HIER Klimaatbureau tegen de Volkskrant. Ook speelt volgens Schöne mee dat ze het 'gewoon leuk' vinden samen iets te realiseren of dat ze proberen de lokale economie te stimuleren. 'Een beter klimaat is pas argument twee, drie of vier,' zegt Schöne tegen de krant.

Binnen een lokale energiecoöperatie wekken leden samen energie op met bijvoorbeeld een zonnepark of windmolen. Een coöperatie kan zich ook richten op energiebesparing, door collectief isolatiemateriaal in te kopen en informatiebijeenkomsten te organiseren.

Meer informatie
Zo begin je een energiecoöperatie

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers