Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Sluit alle kolencentrales in Nederland'

Geplaatst op 23 nov 2015 , bijgewerkt 23 nov 2015, 09:25

Alle elf kolencentrales in Nederland moeten dicht. Hiervoor pleiten 64 hoogleraren in een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer.

Dinsdag debatteert de Kamer over de VN-klimaattop die eind deze maand in Parijs plaatsvindt. Tijdens de klimaattop praten wereldleiders over de te nemen maatregelen tegen de verandering van het klimaat.

Volgens de hoogleraren kunnen de kolencentrales zonder problemen stilgezet worden, omdat de gasgestookte elektriciteitscentrales de Nederlandse stroomvraag kunnen opvangen.

Hogere energierekening

Door het sluiten van alle kolencentrales zou de CO2-uitstoot in Nederland met ongeveer 15 Megaton per jaar dalen. Hierdoor haalt Nederland de gestelde eis van 25 % broeikasgasreductie in 2020. Wel stijgt de elektriciteitsprijs. Maar die stijging zal gering zijn, schrijven de hoogleraren. Het gaat voor een gemiddeld huishouden om ongeveer € 10 per jaar.

Vorige week werd Nederland nog door de Europese Commissie op de vingers getikt. Maatregelen om huishoudens, gebouwen, fabrieken, energiebedrijven en de transportsector zuiniger met energie om te laten gaan, moesten in juni 2014 wettelijk zijn geregeld. Dit is nog niet gebeurd. 

In juni heeft de rechter in Den Haag bepaald dat de Nederlandse Staat ervoor moet zorgen dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 ten minste met 25 % lager is dan in 1990. Deze rechtszaak was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda.

Gerelateerde nieuwsberichten
'Nederland haalt energiedoelen niet' (oktober 2015)
Nederland moet uitstoot CO2 flink terugbrengen (juni 2015)
Rekenkamer: doelen uit Energieakkoord niet haalbaar (april 2015)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers