Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Voorbereiding inbraak altijd strafbaar

Geplaatst op 24 nov 2015 , bijgewerkt 24 nov 2015, 10:46

Voorbereiding van een woninginbraak moet altijd strafbaar zijn. Hiertoe wil minister  Van der Steur (VVD) van Veiligheid en Jusititie de wet aanpassen.

Wie met gereedschap op pad is waarmee inbraken kunnen worden gepleegd of zich verdacht ophoudt rond een woning of bedrijfspand, kan alleen 's nachts door de politie worden opgepakt. Overdag en 's avonds heeft de politie dit recht niet. Van der Steur wil de wet op dit gebied oprekken, aangezien ook dan geregeld wordt ingebroken. Het blijft overdag lastig aan te tonen dat de verdachte daadwerkelijk van plan was een inbraak te plegen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verbiedt met het model Algemene Plaatselijke Verordening (APV) al het vervoer van inbrekerswerktuigen. Volgens Van der Steur benutten gemeenten de mogelijkheden van het APV onvoldoende door de verordening alleen 's nachts te laten gelden. Per jaar worden tussen de 800 en 900 mensen op basis van de APV vervolgd voor het vervoeren van inbreekgereedschap.

Na de jaarwisseling worden personen die zonder goede reden gereedschap bij zich hebben waarmee inbraken kunnen worden gepleegd, zoals breekijzers of slotentrekkers, zwaarder beboet. Ook wordt een dossier van de overtreder opgebouwd.

Meer informatie
Inbraakpreventietips van Vereniging Eigen Huis  

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.