Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Voorbereiding inbraak altijd strafbaar

Geplaatst op 24 nov 2015 , bijgewerkt 24 nov 2015, 10:46

Voorbereiding van een woninginbraak moet altijd strafbaar zijn. Hiertoe wil minister  Van der Steur (VVD) van Veiligheid en Jusititie de wet aanpassen.

Wie met gereedschap op pad is waarmee inbraken kunnen worden gepleegd of zich verdacht ophoudt rond een woning of bedrijfspand, kan alleen 's nachts door de politie worden opgepakt. Overdag en 's avonds heeft de politie dit recht niet. Van der Steur wil de wet op dit gebied oprekken, aangezien ook dan geregeld wordt ingebroken. Het blijft overdag lastig aan te tonen dat de verdachte daadwerkelijk van plan was een inbraak te plegen.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) verbiedt met het model Algemene Plaatselijke Verordening (APV) al het vervoer van inbrekerswerktuigen. Volgens Van der Steur benutten gemeenten de mogelijkheden van het APV onvoldoende door de verordening alleen 's nachts te laten gelden. Per jaar worden tussen de 800 en 900 mensen op basis van de APV vervolgd voor het vervoeren van inbreekgereedschap.

Na de jaarwisseling worden personen die zonder goede reden gereedschap bij zich hebben waarmee inbraken kunnen worden gepleegd, zoals breekijzers of slotentrekkers, zwaarder beboet. Ook wordt een dossier van de overtreder opgebouwd.

Meer informatie
Inbraakpreventietips van Vereniging Eigen Huis  

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers