Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Subsidiestop bedreigt voortbestaan Geschillencommissies'

Geplaatst op 24 nov 2015 , bijgewerkt 24 nov 2015, 12:53

Het voortbestaan van 55 geschillencommissies is in gevaar nu het ministerie van Veiligheid en Justitie wil stoppen met een jaarlijkse subsidie van ruim 1 miljoen euro. Dat stellen consumentenorganisaties Consumentenbond en ANWB, en ondernemingsorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

De organisaties roepen de Tweede Kamer op om de rijksbijdrage aan koepelorganisatie Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC) in stand te houden. De bijdrage komt neer op 20 procent van de kosten voor de geschillencommissies, stellen zij. De overige 80 procent wordt betaald door het bedrijfsleven.

Consumenten dupe

De minister van Veiligheid en Justitie wil dat het bedrijfsleven alle kosten op zich gaat nemen. 'Het bedrijfsleven heeft laten weten dit niet te kunnen of te willen, en dan maar te stoppen met de geschillencommissies', aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. 'Consumenten zijn vervolgens de dupe. Zij kunnen dan bij een conflict met een bedrijf alleen nog hun gelijk halen bij de rechter.' De plannen van de minister stroken volgens Combée niet met verplichtingen die de overheid op grond van Europese regels heeft.

Geschillencommissies zorgen dat conflicten tussen consumenten en bedrijven op een laagdrempelige manier, zonder tussenkomst van een rechter, kunnen worden opgelost. Vorig jaar hebben alle geschillencommissies samen ruim vierduizend uitspraken en schikkingen gedaan. De meeste zaken gaan over wonen en energie.

Oplossing

Vereniging Eigen Huis draagt de SGC een warm hart toe en hoopt dat de situatie wordt opgelost. 'Met of zonder subsidie', zegt Steven Wayenberg, belangenbehartiger bij de vereniging. 'Het is belangrijk dat consumenten geen dure gang naar de rechter hoeven te maken als zij een geschil hebben met een ondernemer. Als brancheorganisaties nu al afhaken zou dat jammer en voorbarig zijn.'

De Tweede Kamer vergadert deze week over het onderwerp. Volgens het tv-programma AvroTros Radar is een meerderheid van de politieke partijen in de Kamer tegen het schrappen van de subsidie.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.