Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Kamermeerderheid wil alle kolencentrales sluiten

Geplaatst op 27 nov 2015 , bijgewerkt 27 nov 2015, 12:57

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil alle kolencentrales in Nederland op termijn sluiten. Minister Kamp moet hiertoe in 2016 met een plan komen.

Een Kamermeerderheid stemde donderdag in met een motie van Stientje van Veldhoven (D66).

Onduidelijk is nog wanneer de kolencentrales dicht moeten. Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken moet van de Tweede Kamer hiervoor een plan opstellen. Als het Nationaal Energieakkoord in 2016 wordt geëvalueerd, dient het plan af te zijn. Kamp vindt de voorgenomen sluiting niet verantwoord, omdat er miljarden zijn geïnvesteerd in nieuwe kolencentrales. 'Als je die sluit, is duidelijk wat de financiële consequenties zijn,' zegt hij tegen de NOS.

Klimaatwet

Eerder deze week pleitten 64 hoogleraren ervoor om voor 2020 alle kolencentrales te sluiten. Volgens hen kunnen gasgestookte elektriciteitscentrales de Nederlandse stroomvraag opvangen. Verder stelden de PvdA en GroenLinks dinsdag een Klimaatwet voor. Zij willen alle kolencentrales binnen tien jaar sluiten.

Energierekening

Als de centrales worden gesloten, stijgt de elektriciteitsprijs, omdat gas duurder is dan kolen. Volgens de hoogleraren stijgt de energierekening van een gemiddeld huishouden met ongeveer € 10 per jaar. Daarentegen zegt het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) vrijdag in de Telegraaf dat de energierekening per jaar met ongeveer € 200 toeneemt. De bedragen zijn niet met elkaar te vergelijken, omdat ECN rekening houdt met de bouw van windturbines.

In het Nationaal Energieakkoord staat dat in 2020 14 % van het energieverbruik uit een duurzame bron moet komen. In kolencentrales wordt biomassa, zoals houtresten, bijgestookt. Als deze centrales worden gesloten, valt het aandeel duurzame energie lager uit. Als de overheid de doelstelling uit het akkoord wil bereiken, moeten windturbines worden gebouwd.

Gerelateerde nieuwsberichten
PvdA en GroenLinks stellen Klimaatwet  voor (november 2015)
'Sluit alle kolencentrales in Nederland' (november 2015)
'Nederland haalt energiedoelen niet' (oktober 2015)
Nederland moet uitstoot CO2 flink terugbrengen (juni 2015)
Rekenkamer: doelen uit Energieakkoord niet haalbaar (april 2015)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.