Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ACM: Essent moet klant bedenktijd geven

Geplaatst op 01 dec 2015 , bijgewerkt 01 dec 2015, 13:50

Wie in een elektronicawinkel of bouwmarkt een contract afsluit bij een energieleverancier, krijgt voortaan twee weken bedenktijd. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

De toezichthouder ACM bepaalde dit naar aanleiding van de werkwijze van energieleverancier Essent. Die verkoopt energiecontracten in elektronicawinkel Mediamarkt en bouwmarkt Gamma. Consumenten sluiten daar een energiecontract af en krijgen een cadeaubon die ze direct in de winkel kunnen besteden. Consumenten kunnen in zo'n situatie snel een verkeerde keuze maken.

Twee weken bedenktijd

Omdat consumenten niet naar deze winkels gaan om een energiecontract af te sluiten, ziet de ACM dit als verkoop buiten de verkoopruimte. Daarom geldt vanaf nu een bedenktijd van 14 dagen voor wie bijvoorbeeld in een bouwmarkt of elektronicawinkel een energiecontract afsluit.

Consumenten die een contract bij Essent hebben afgesloten en daar binnen twee weken van afzien, moeten de korting aan de energieleverancier terugbetalen.

Andere bedrijven

Volgens de toezichthouder werven steeds meer bedrijven zo hun klanten. Daarom geldt de bedenktijd voor alle bedrijven die klanten werven in de winkel van een ander.

Vereniging Eigen Huis riep Essent hierover al in september ter verantwoording en tipte de ACM. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, is blij dat de ACM actie heeft ondernomen.

Gerelateerde nieuwsberichten
'Essent overtreedt regels consumentenverkoop' (september 2015)
ACM berispt vier energieleveranciers (augustus 2015)
Dwangsommen voor falende energieaanbieders (mei 2015)
Dwingende regels energierekening noodzakelijk (juni 2014)

Meer informatie
Brief aan Essent (PDF)
Overstappen naar een andere energieleverancier
Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.