Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

ACM: Essent moet klant bedenktijd geven

Geplaatst op 01 dec 2015 , bijgewerkt 01 dec 2015, 13:50

Wie in een elektronicawinkel of bouwmarkt een contract afsluit bij een energieleverancier, krijgt voortaan twee weken bedenktijd. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

De toezichthouder ACM bepaalde dit naar aanleiding van de werkwijze van energieleverancier Essent. Die verkoopt energiecontracten in elektronicawinkel Mediamarkt en bouwmarkt Gamma. Consumenten sluiten daar een energiecontract af en krijgen een cadeaubon die ze direct in de winkel kunnen besteden. Consumenten kunnen in zo'n situatie snel een verkeerde keuze maken.

Twee weken bedenktijd

Omdat consumenten niet naar deze winkels gaan om een energiecontract af te sluiten, ziet de ACM dit als verkoop buiten de verkoopruimte. Daarom geldt vanaf nu een bedenktijd van 14 dagen voor wie bijvoorbeeld in een bouwmarkt of elektronicawinkel een energiecontract afsluit.

Consumenten die een contract bij Essent hebben afgesloten en daar binnen twee weken van afzien, moeten de korting aan de energieleverancier terugbetalen.

Andere bedrijven

Volgens de toezichthouder werven steeds meer bedrijven zo hun klanten. Daarom geldt de bedenktijd voor alle bedrijven die klanten werven in de winkel van een ander.

Vereniging Eigen Huis riep Essent hierover al in september ter verantwoording en tipte de ACM. Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, is blij dat de ACM actie heeft ondernomen.

Gerelateerde nieuwsberichten
'Essent overtreedt regels consumentenverkoop' (september 2015)
ACM berispt vier energieleveranciers (augustus 2015)
Dwangsommen voor falende energieaanbieders (mei 2015)
Dwingende regels energierekening noodzakelijk (juni 2014)

Meer informatie
Brief aan Essent (PDF)
Overstappen naar een andere energieleverancier
Collectieve Inkoop Energie van Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers