Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

75 miljoen subsidie voor asbestsanering

Geplaatst op 03 dec 2015 , bijgewerkt 03 dec 2015, 09:55

Eigenaren van asbestdaken kunnen vanaf 1 januari 2016 subsidie aanvragen voor renovatie. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu bekend gemaakt.

Met de subsidieregeling hoopt Dijksma de sanering te versnellen, omdat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de asbest. Het verbod geldt voor asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht, bijvoorbeeld in golfplaten of dakleien. Door die buitenlucht kan asbest verweren en vrijkomen. Asbestmateriaal dat in de woning zit, zoals isolatiemateriaal onder de dakbedekking, wordt daarom niet verboden.

Subsidievoorwaarden

De subsidie is voor daken met een oppervlakte van meer dan 35 vierkante meter. Zowel particulieren als bedrijven en instellingen kunnen die aanvragen. Per vierkante meter wordt er € 4,50 subsidie gegeven, met een maximum van € 25.000 per adres. Tot en met 2019 is minimaal 75 miljoen euro beschikbaar. Eigenaren van asbestdaken kunnen vanaf 4 januari 2016 subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een van de subsidievoorwaarden is dat de werkzaamheden door een gecertificeerd bedrijf worden uitgevoerd.

Verbod

Vanaf 1994 is het gebruik van asbest verboden. Dit jaar besloot het kabinet dat vanaf 2024 geen asbest meer op de Nederlandse daken mag liggen. Nu ligt nog ongeveer 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend materiaal op daken, waarvan zo’n 15 miljoen op huizen en bijna 80 miljoen op agrarische gebouwen.

Lees meer over asbest

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.