Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Nieuwe hypotheekverstrekker: bijBouwe

Geplaatst op 03 dec 2015 , bijgewerkt 03 dec 2015, 13:00

Nederland heeft vanaf vandaag weer een nieuwe hypotheekaanbieder: bijBouwe. De verstrekking verloopt volledig online, als de klant dat wil.

Voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar en Nationale Hypotheek Garantie (NHG) berekent bijBouwe momenteel een rente van 2,19%. Ter vergelijking: het gemiddelde in de markt is momenteel zo’n 2,5%.

BijBouwe verstrekt de eigen hypotheek online en (vanaf half januari) ook via het intermediair. Vanaf € 595 afsluitkosten is een hypotheek online verkrijgbaar. Wil de woningkoper ook advies, dan komt daar € 595 bij.

De nieuwe aanbieder claimt de eerste volledig online hypotheekverstrekker in Nederland te zijn. De aanvrager heeft volgens bijBouwe binnen tien minuten inzicht in het leenbedrag en de hoogte van de rente. En binnen vijf dagen kun je bij de notaris zitten, zegt de nieuwkomer. BijBouwe wordt (via Dynamic Credit Mortgages) gefinancierd door pensioenfondsen en verzekeraars.

Nazorg

Opvallend is dat bijBouwe de huiseigenaar vraagt om elk jaar in mei de inkomensgegevens van het voorgaande kalenderjaar aan te leveren. Doet de huiseigenaar dat niet, dan volgt een opslag van 0,1 % op de hypotheekrente, totdat hij de gegevens alsnog heeft verstrekt.

Als blijkt dat het inkomen drastisch is gedaald, biedt bijBouwe de huiseigenaar vrijblijvend een adviesgesprek aan. ‘Deze nazorg verandert niets aan de hypotheekvoorwaarden of de rente’, benadrukt Bouwe Kuik, directeur van bijBouwe. ‘We zetten dan eerst de inkomsten en uitgaven samen op een rij, om vast te stellen waar nog winst te behalen is. In extreme situaties kan de klant een rentepauze of tijdelijke rentekorting krijgen.’

Concurrentie

Vereniging Eigen Huis pleit al jaren voor meer concurrentie op de hypotheekmarkt. De vereniging is dan ook blij met deze nieuwe aanbieder, die andere banken stimuleert om hun (nog steeds te hoge) winstmarges te beperken.

Nieuwe hypotheekverstrekker: Attens
Nieuwkomer op hypotheekmarkt nu over € 2 miljard

Actuele onderwerpen

Vereniging Eigen Huis in de media