Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

'Niet alle Groningse schade veroorzaakt door bevingen'

Geplaatst op 04 dec 2015 , bijgewerkt 04 dec 2015, 13:34

Schade aan huizen en gebouwen net buiten het Groningse aardbevingsgebied is hoogstwaarschijnlijk niet veroorzaakt door de gaswinning. Dit concludeert adviesbureau Arcadis na onderzoek in opdracht van gasproducent NAM.

Arcadis onderzocht ruim 1.200 schademeldingen uit de stad Groningen en een deel van het Oldambt, een streek in het noordoosten van de provincie. Deze gebieden vallen net buiten de door de NAM vastgestelde zone waarbinnen aardbevingsschade wordt vergoed - de zogeheten contourlijn. Volgens Arcadis is de kans kleiner dan 1% dat aardbevingen de schadeoorzaak zijn.

Arcadis wijt de schades aan gebouwen in de regio onder meer aan constructiefouten en de invloed van het verkeer. Volgens het adviesbureau zijn de bevingen in het gaswinningsgebied te zwak om buiten de contourlijn nog schade aan te richten. Of de NAM de schadegevallen daar nog gaat vergoeden, valt daarom te betwijfelen.

Onafhankelijke check

De NAM zal het Arcadis-onderzoek aanbieden aan de Nationaal Coƶrdinator Groningen, Hans Alders. Hij zal samen met een onafhankelijke partij de uitkomsten van het onderzoek nagaan.

Vereniging Eigen Huis is blij dat Arcadis' bevindingen nog eens tegen het licht worden gehouden. 'Het onderzoek is betaald door de NAM en Arcadis is daar kind aan huis', zegt Steven Wayenberg, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. 'Of het nu gaat om schadeherstel, of de omgang met waardedalingen van huizen in het aardbevingsgebied, de NAM bepaalt alles. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.' 

Meer informatie
Dossier Gasschade Groningen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.