Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

ABN Amro komt ook met rentemiddeling

Geplaatst op 08 dec 2015 , bijgewerkt 08 dec 2015, 11:30

ABN Amro biedt vanaf medio 2016 rentemiddeling aan. Dat maakte de bank gisteravond bekend in het tv-programma Radar.

Het besluit van ABN Amro is goed nieuws voor duizenden klanten van deze bank, omdat zij straks beter kunnen profiteren van de lage rentestand. Met rentemiddeling kan een huiseigenaar de boete die banken berekenen bij oversluiten namelijk uitsmeren over de nieuwe rentevaste periode. Dat verlaagt de drempel voor het oversluiten van de hypotheek.

Woordvoerder Karen de Vries van ABN Amro zegt dat de bank nog minstens een half jaar nodig heeft om de introductie van rentemiddeling voor te bereiden. Het heeft voor klanten nog geen zin om zich nu al aan te melden, zegt De Vries.

ABN Amro wil volgend jaar ook een rekenhulp op de website plaatsen, waarmee klanten kunnen uitrekenen of rentemiddeling voor hen aantrekkelijk is. Als de rentevaste periode binnen drie à vier jaar afloopt, kan oversluiten van de hypotheek interessant zijn, omdat de boete dan meestal relatief laag is.

Van de grote banken heeft nu alleen de Rabobank nog geen besluit genomen over rentemiddeling. ‘Wij komen later deze week met berichtgeving over dit onderwerp’, zegt Rabobank-woordvoerder Nanne van Nunen.

Oproep

Vereniging Eigen Huis dringt er al langere tijd op aan dat alle banken rentemiddeling aanbieden. Algemeen directeur Cindy van de Velde riep geldverstrekkers hier in april al toe op in RTL Nieuws. Maandagavond herhaalde ze haar oproep in Radar.

ABN Amro en de Rabobank zeiden aanvankelijk dat er fiscale belemmeringen waren voor rentemiddeling. Maar dat argument is inmiddels niet meer van kracht. Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes (beiden van Financiën) hebben de onduidelijkheid over de fiscale aspecten namelijk weggenomen.

De staatssecretaris heeft eind november in de Staatscourant een aangekondigd besluit gepubliceerd, waarin staat dat boeterente niet wordt beschouwd als kosten, maar als rente. Dat betekent dat boeterente, net als gewone hypotheekrente, fiscaal aftrekbaar is. Daarbij maakt het niet uit of de boete ineens wordt betaald of via rentemiddeling, schrijft Wiebes. 

Cindy van de Velde in Radar d.d. 7 december 2015


Meer informatie

Wat is rentemiddeling? 
Welke banken bieden rentemiddeling aan? (pdf)

Gerelateerde artikelen
Rentemiddeling bij meer banken binnen handbereik (september 2015)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers