Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huis kan veiliger met de feestdagen

Geplaatst op 13 dec 2015 , bijgewerkt 13 dec 2015, 23:00

Een op de vijf mensen (22 %) neemt extra maatregelen om inbraken te voorkomen als hij tijdens de feestdagen niet thuis is. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) onder 571 mensen.

De meest getroffen maatregelen zijn: de verlichting laten branden en de buren vragen om de woning in de gaten te houden. Coen Staal, voorzitter van de stichting NIPW, adviseert mensen om eens een kwartier door hun huis te lopen met de ogen van een inbreker. ‘Kijk eens of het huis echt goed beveiligd is en wat eventueel verbeterd kan worden.’ Is bijvoorbeeld de eerste verdieping makkelijk te bereiken via een uitbouw of erker, zorg dan voor goed hang- en sluitwerk op de ramen en balkondeuren van de bovenverdieping.

Tips

Extra preventiemaatregelen nemen tijdens de feestdagen is geen overbodige luxe. Cijfers van de politie bevestigen dat inbrekers vaker toe slaan tijdens de feestdagen, vooral in de avonduren.

De NIPW geeft 5 tips voor de feestdagen als u niet thuis bent:

  • Zet een tijdschakelaar op enkele lampen. Niet allemaal tegelijk, maar met enkele minuten verschil.
  • Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht.
  • Berg juwelen en andere kostbaarheden uit het zicht op; liefst in een kluis.
  • Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden.
  • Zorg voor goed hang- en sluitwerk en gebruik dit ook.

Over de NIPW

De Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) is een samenwerking van onder meer het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars met als doel woningbezitters bewust te maken van goede inbraakpreventie.

Meer informatie
Over woninginbraken
Doe de InbraakPreventieCheck

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers