Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

WOZ-waardes definitief per 1 oktober openbaar

Geplaatst op 16 dec 2015 , bijgewerkt 16 dec 2015, 08:00

De WOZ-waarde van woningen wordt per 1 oktober 2016 openbaar. Dit besluit staat vandaag in de  Staatscourant.

De ingangsdatum is enkele malen uitgesteld, maar vanaf oktober kunnen burgers via internet gratis en direct de WOZ-waarde van woningen opvragen. Dat is van belang bij bepaling van een koop- of verkoopprijs. Bovendien kan een huiseigenaar zo controleren of de eigen WOZ-waarde correct is vastgesteld.

Aangesloten gemeenten

Per 1 oktober is naar schatting 80 % van alle gemeenten aangesloten op het speciale informatiesysteem (de Landelijke Voorziening WOZ). ‘Dat komt overeen met zo’n 80 % van alle woningen’, zegt Jan Gieskes, secretaris bij de Waarderingskamer, die controleert of gemeenten hun bedrijfsprocessen voor de WOZ op orde hebben.

Begin 2017 zijn waarschijnlijk alle gemeenten aangesloten. Momenteel hebben al enkele tientallen gemeenten een aansluiting. Daar zitten ook grotere gemeenten bij, zoals Rotterdam en Amersfoort. Burgers kunnen straks alleen WOZ-waardes opvragen van panden in aangesloten gemeenten.

Het is na 1 oktober niet mogelijk om honderden of duizenden WOZ-waardes tegelijk op te vragen. Het maximum ligt bij circa tien waardes per minuut. Dit is gedaan om commercieel gebruik van de gegevens in te dammen.

Nu nog beperkt

Op dit moment kan een huiseigenaar alleen enkele WOZ-waardes opvragen als hij in bezwaar gaat tegen zijn eigen WOZ-waarde. Het aantal dan op te vragen WOZ-waardes is beperkt tot negen. Aanvragen moet bij de gemeente, en het kan nog niet online.

Bij het Kadaster kan een huiseigenaar al wel opvragen tegen welke koopsom woningen in een bepaald postcodegebied zijn verkocht, de afgelopen vijf jaar. Dit kan per telefoon, sms of internet. Hier zijn kosten aan verbonden.

Meer over de WOZ

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers