Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gemeenten innen meer belasting

Geplaatst op 17 dec 2015 , bijgewerkt 17 dec 2015, 11:45

Gemeenten innen komend jaar ruim € 9 miljard aan belastingen. Dat is € 1 miljard meer dan vijf jaar gelden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de gemeentelijke begrotingen voor 2016 onderzocht.

De onroerendezaakbelasting (ozb), riool- en afvalstoffenheffing vormen met een totale opbrengst van € 7 miljard de hoofdmoot van de lokale lasten. Van deze gemeentelijke belastingen stijgt de ozb het sterkst. Gemeenten begroten in 2016 zo'n € 3,8 miljard aan huizenbelasting - bijna 3 % meer vergeleken met dit jaar. De afgelopen vijf jaar namen de ozb-opbrengsten met gemiddeld 4,3 % toe.

De gemiddelde ozb-stijging  in 2016 valt bij CBS  nog hoger uit dan de ramingen van Vereniging Eigen Huis uitwezen. Uit het jaarlijkse woonlastenonderzoek van de vereniging onder 107 van de 390 gemeenten, kwam een gemiddelde toename van 1,8 % naar voren. Dat zou al een overschrijding zijn van de macronorm van maximaal 1,57 % voor 2016. Dit percentage is de som van de verwachte economische groei en inflatie en bepaalt in welke mate de ozb mag stijgen. Gemeenten zijn overigens niet verplicht zich aan deze richtlijn van de overheid te houden.

Kleinere belastingen

Rioolheffingen staan volgens het CBS voor € 1,6 miljard ingeboekt, wat neerkomt op een stijging van ruim 2 % ten opzichte van dit jaar. Dit is de kleinste toename in de afgelopen vijfentwintig jaar. De opbrengst van de afvalstoffenheffing neemt met 0,5 % toe naar € 1,7 miljard.

Van de kleine belastingen stijgt de precario met 27 % het meest. Niet iedere gemeente heft deze belasting voor voorwerpen op, boven of onder de grond. Gemeenten die dat wel doen, rekenen op een opbrengst van € 200 miljoen. 

Gerelateerd nieuwsbericht
Ozb opnieuw boven maximum (december 2015)

Meer informatie
Dossier lokale lasten

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers