Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Gaswinning Groningen naar 27 miljard kuub

Geplaatst op 18 dec 2015 , bijgewerkt 18 dec 2015, 14:48

In Groningen wordt komend jaar maximaal 27 miljard kubieke meter gas gewonnen. Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

Hiermee volgt het kabinet het besluit van de Raad van State. Die bepaalde in november dat niet 33 miljard, maar maximaal 27 miljard kubieke meter gas uit de grond mag worden gehaald.

Het dichtdraaien van de gaskraan kost de overheid ongeveer € 1,5 miljard. Tegen de NOS zei Dijsselbloem: 'Naarmate de gaskraan verder dichtgaat, kost het ons geld op de begroting. Maar met het oog op de veiligheid van Groningen moet dat gebeuren, het is niet anders.' Omdat met deze inkomstendaling al rekening was gehouden, hoeft niet extra te worden bezuinigd.

Nieuwe stikstoffabriek

Tijdens een persconferentie na de ministerraad kondigde minister Kamp de bouw van een nieuwe stikstoffabriek aan. In die fabriek wordt geïmporteerd gas geschikt gemaakt voor Nederlandse gasfornuizen en gastoestellen door stikstof bij te mengen. Ook zei Kamp dat de komende jaren 9.000 tot 10.000 gebouwen moeten worden versterkt. Het aantal woningen ligt hoger, omdat één gebouw uit meerdere woningen kan bestaan.

Waardevermeerdering

Het Dagblad van het Noorden meldde dat de overheid een populaire regeling voor inwoners met lichte aardbevingsschade, de waardevermeerderingsregeling, schrapt. Alleen eigenaren van woningen die worden versterkt krijgen nog subsidie. Het gaat om een subsidie van 4000 euro voor energiebesparende maatregelen. Volgens het Samenwerkingsverband Noord-Nederland kunnen huiseigenaren met een schade van minimaal 1000 euro nog tot en met 31 januari een aanvraag indienen. Na 31 december komen mensen zonder schade niet meer in aanmerking.

Huizenprijzen

Ondertussen blijft het herstel van de woningmarkt in het bevingsgebied achter bij de landelijke trend, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ook vrijdag. De prijzen van bestaande koopwoningen in het gaswinningsgebied daalden in het tweede kwartaal met 2,4 % sinds de grootste aardbeving in het gebied medio 2012. Prijzen in demografisch en sociaaleconomisch vergelijkbare gebieden namen met 0,5 % af. Volgens het CBS is de helft van alle koopwoningen in het gebied door de aardbeving beschadigd geraakt. Mede hierdoor zijn de woningen moeilijker verkoopbaar, zo concludeert het CBS na onderzoek van de Nationaal Coördinator Groningen.

Lees meer:
Persbericht Rijksoverheid (18 december 2015)
Persbericht Staatstoezicht op de Mijnen (18 december 2015)
Persbericht NAM (18 december 2015)

Gerelateerde nieuwsberichten
Raad van State: gaswinning Groningen verder omlaag (18 november 2015)
NAM: 5.000 Groningse gebouwen versterken (16 november 2015)
'Groningen moet even veilig zijn als rest van Nederland' (24 juni 2015) 

Meer informatie
Informatie van de Rijksoverheid over gaswinning in Groningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers