Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Dijsselbloem wil geen nieuwe regelgeving banken

Geplaatst op 21 dec 2015 , bijgewerkt 21 dec 2015, 15:00

Minister Dijsselbloem (Financiën) gaat hypotheekverstrekkers niet verplichten om hun dienstverlening te verbeteren. Dat staat in een brief die hij maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

Er komt in maart wel nieuwe Europese regelgeving, die huiseigenaren in geldnood helpt om de problemen te beperken.

In die regelgeving staat bijvoorbeeld dat banken bij betalingsachterstand alleen werkelijke kosten in rekening mogen brengen. De wettelijke rente is daarbij een maatstaf voor de maximale boete. De nieuwe Europese richtlijn geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wat meer mogelijkheden om in te grijpen. Maar deze nieuwe richtlijn geldt alleen voor nieuwe hypotheken.

AFM-rapport

Dijsselbloem reageert met zijn brief op een rapport dat de AFM in september publiceerde. De minister noemt de scores van banken op het gebied van hypotheken ‘teleurstellend’. Banken scoren met hun aanpak van hypotheekachterstanden een 2,2 op een schaal van een tot vijf, bleek uit het AFM-rapport. Vooral bij betalingsproblemen kunnen en moeten banken meer doen, vindt Dijsselbloem. Hij vindt echter dat verbeteringen vooral vanuit de banken zelf moeten komen.

Afdwingen

‘De gemiddelde huiseigenaar heeft niet veel aan de reactie van de minister’, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘We zijn al jaren in gesprek met banken om ze te bewegen tot betere dienstverlening, vooral bij betalingsproblemen. In de praktijk zie je dat dit bepaald niet opschiet.’
 
In september heeft de vereniging in een persbericht nog vier punten opgesomd die banken moeten verbeteren. Ligtlee:  ‘Aangezien het verbetertempo van banken erg laag ligt, blijven wij er op hameren dat de politiek deze verbeteringen afdwingt.’

Financieel op orde

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.