Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Energiezuinig huis verkoopt sneller

Geplaatst op 30 dec 2015 , bijgewerkt 30 dec 2015, 11:38

Een woning met het meest zuinige energielabel A verkoopt sneller en voor een betere prijs dan een woning met het slechtste label G. Dit blijkt uit onderzoek van het TIAS Vastgoedlab.

Een woning met energielabel A levert bij verkoop € 12.000 meer op dan een huis met het gemiddelde D-label en vindt zeventig dagen eerder een volgende koper. Voor een slecht geïsoleerde woning met label G geldt het omgekeerde: de waarde van zo’n huis zit ruim € 13.000 onder die van een huis met een gemiddelde D-label en staat zeventig dagen langer te koop.

Klassen

Huizen zijn sinds 1 januari 2015 voorzien van een voorlopig energielabel, gebaseerd op onder meer het bouwjaar en woningtype. Het geeft met klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke woningen. Bij verkoop van een huis is het verplicht om een definitief energielabel te overleggen. 

Effecten

TIAS Vastgoedlab onderzoekt al ruim vijf jaar de effecten van het energielabel op de koopwoningmarkt. Het onderzoek is gebaseerd op meer dan 27.000 transacties bij NVM-makelaars.


Gerelateerde berichten:
Minister laat energielabel onderzoeken (21 mei 2015)
Ongunstig energielabel drukt woningprijs (24 juni 2015)
Ruim helft Nederlanders kent eigen energielabel niet (29 oktober 2015)

Meer informatie:
Energielabel voor woningen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers