Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

NVM: druk op woningmarkt neemt toe

Geplaatst op 14 jan 2016 , bijgewerkt 14 jan 2016, 11:39

Ook in het laatste kwartaal van 2015 nam de woningverkoop toe, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het aanbood dreigt daardoor steeds verder achter te lopen op de vraag. 

In de afgelopen drie maanden verkochten NVM-makelaars ruim 40.000 woningen op een geschat totaal van 52.000. Dit is een stijging van 15 % vergeleken met dezelfde periode in 2014.

In heel 2015 verwisselden in totaal ruim 185.000 huizen  van eigenaar. Het aantal verkopen ligt daarmee weer op het niveau van voor de crisis. Appartementen zijn sindsdien nog gewilder geworden, terwijl hoek- en tussenwoningen juist aan populariteit inboeten. Met name de trek van kopers naar de grote steden zorgt voor een grotere vraag naar dit woningtype.

Terwijl de woningverkoop in 2015 toenam, verschraalde juist het aanbod. In november 2015 hadden NVM-makelaars nog 128.513 koopwoningen in hun kaartenbakken zitten. Dat is bijna 30 % minder dan tijdens het dieptepunt van de crisis. Vooral het appartementenaanbod slonk afgelopen jaar met 21 % flink.

Stijgende prijzen

Afnemend aanbod vertaalt zich in hogere prijzen. Kopers betaalden afgelopen jaar gemiddeld 5 % meer voor een woning dan in 2014. Amsterdam spant de kroon met een gemiddelde prijsstijging van 17 % in nauwelijks een jaar tijd.

Bijna 10 % van de woningen wordt tegenwoordig boven de vraagprijs verkocht. Dit gebeurt vooral in populaire wijken in Amsterdam, Utrecht en andere studentensteden. Sinds het dieptepunt van de crisis medio 2013, stegen de prijzen met zo'n 10 %. Een doorsnee woning kost nu ongeveer € 227.000.

Lage rente, groot vertrouwen

De sterk aangetrokken woningverkoop is vooral te danken aan de lage hypotheekrente. Het grote consumentenvertrouwen in de woningmarkt draagt daar aan bij, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Volgens de NVM houdt de woningmarkt dit jaar de wind in de rug. De grootste makelaarsclub verwacht dat de huizenverkoop 8 % tot 10 % toeneemt. Dit komt neer op zo'n 200.000 transacties in 2016. De makelaars voorzien daarbij prijsstijgingen tussen de 3 % en 4 %.

Vereniging Eigen Huis is minder overtuigd van de makelaarsverwachtingen. Het consumentenvertrouwen nam afgelopen jaar weliswaar verder toe, maar niet meer zo spectaculair als in 2013 en 2014. Zodra de hypotheekrente substantieel stijgt, zullen consumenten de aangescherpte hypotheekregelgeving gaan voelen. Hoewel het nog niet zo ver is, kan dat opnieuw leiden tot problemen op de woningmarkt, zoals vraaguitval en waardedalingen.

Gerelateerd nieuwsbericht
Consumentenvertrouwen woningmarkt vlakt af (januari 2016)

Meer informatie
Bekijk de Eigen Huis Marktindicator

  

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers