Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Nederlandse cv-ketels vanaf 2017 geschikt voor buitenlands gas'

Geplaatst op 14 jan 2016 , bijgewerkt 14 jan 2016, 13:44

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil dat volgend jaar alleen nog gastoestellen worden verkocht die ook geschikt zijn voor buitenlands gas. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Omdat in Groningen vanwege het aardbevingsgevaar steeds minder gas mag worden gewonnen, stapt Nederland op termijn mogelijk helemaal over op geïmporteerd gas. Dat heeft een andere samenstelling dan het Groningse gas. Het Nederlandse laagcalorische gas is van constante kwaliteit en het buitenlandse hoogcalorische gas is veel grilliger. De meeste Nederlandse cv-ketels en fornuizen zijn niet geschikt voor dit importgas.

Kamp stelt voor dat vanaf 2017 alleen nog toestellen mogen worden verkocht die voor Nederlands en buitenlands gas geschikt zijn. Wie in 2016 een nieuw fornuis of cv-ketel koopt, doet er goed aan na te vragen of het apparaat geschikt is voor hoogcalorisch gas.

Het is nog onzeker of Nederland helemaal over gaat op hoogcalorisch gas, omdat de overgang duur en complex is, schrijft Kamp. Ook zal de marktvraag naar gas waarschijnlijk dalen. Het geïmporteerde gas kan ook geschikt gemaakt worden voor Nederlandse toestellen. Daarvoor wordt een fabriek gebouwd in Zuidbroek.

Een eventuele wijziging van de gassamenstelling mag niet kostenverhogend werken voor de consument, vindt Vereniging Eigen Huis. Een andere gassamenstelling vraagt bovendien om een ruime overgangsperiode. De vereniging heeft het ministerie van Economische Zaken hier vorig jaar al op geattendeerd. 

Het voorstel van Kamp ligt bij de Raad van State.
 
Meer informatie
KetelKiezer
Uitleg over de cv-ketel in het Energiehuis

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers