Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Airbnb schrapt verdachte accommodaties

Geplaatst op 14 jan 2016 , bijgewerkt 14 jan 2016, 16:00

Verhuurplatform Airbnb verwijderde eind december minstens 170 Amsterdamse logeeradressen van de site. De verhuurders zouden zich niet houden aan de regels, zo schrijft de Volkskrant woensdag. 

Airbnb wil het bericht niet bevestigen en er verder ook niet op reageren. Daardoor staat ook niet vast om welke overtredingen het precies gaat. Volgens de gemeente Amsterdam zou het gaan om overduidelijk illegale hotels. ‘We wisten dat Airbnb dit zou gaan doen en zijn blij met deze actie’, zegt Janine Harbers, woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen). 

De regels voor toeristische verhuur verschillen per gemeente. Amsterdamse huiseigenaren mogen hun woning maximaal zestig dagen per jaar verhuren aan maximaal vier toeristen per keer.

Daarnaast moeten verhuurders over de verhuurinkomsten inkomenstenbelasting betalen aan de Belastingdienst, en toeristenbelasting aan de gemeente.

Belasting

'De Belastingdienst heeft inmiddels een gesprek gehad met Airbnb', zegt Adriaan Ros, woordvoerder van de fiscus. In juni kondigde de Belastingdienst aan Airbnb te gaan onderzoeken. Ros: 'We zijn ook in gesprek met de gemeente Amsterdam, om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.' Amsterdam heeft een overeenkomst met Airbnb, waarin staat dat Airbnb automatisch 5% toeristenbelasting van de huuropbrengst afdraagt aan de gemeente.

In december had de Amerikaanse verhuursite volgens een eigen opgave ruim 25.000 accommodaties in Nederland, waarvan ruim 14.000 in Amsterdam. Volgens de Belastingdienst zijn er naast Airbnb nog 35 soortgelijke platforms actief in Nederland. In totaal zou het gaan om ruim 60.000 aangeboden adressen.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.