Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Huishoudens gooien deel energiebesparing weer weg

Geplaatst op 15 jan 2016 , bijgewerkt 20 jan 2016, 14:07

Huishoudens die door energiebesparende maatregelen een lagere energierekening krijgen, worden vaak slordiger in hun energieverbruik. Hierdoor besparen ze minder dan mogelijk is. Dit blijkt uit onderzoek van Erdal Aydin, promovendus aan de Tilburg University.

Bewoners zetten de verwarming een graad hoger, laten ledlampen langer dan noodzakelijk branden of kopen een nieuw apparaat, omdat ze geld hebben bespaard. Gemiddeld een derde van de aanvankelijk gerealiseerde energiebesparing wordt zo tenietgedaan. Dit wordt het reboundeffect genoemd. 

Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen met een laag inkomen zuinig omgaan met energie. Zelfs in een slecht geïsoleerd huis verbruiken zij relatief weinig. Als zij hun woning zuiniger maken, leidt dit maar tot een beperkte besparing. Hun verbruik was immers al laag. Mensen met een hoger dan gemiddelde inkomen, verbruiken meer energie. Bij hen hebben energiebesparende maatregelen meer effect, omdat ze meer hebben te winnen.

Aydin analyseerde voor zijn onderzoek energierekeningen uit de periode van 2008 tot 2012 van ruim een half miljoen huishoudens.

Meer informatie
Bekijk in het Energiehuis waarop u kunt besparen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers