Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Huishoudens gooien deel energiebesparing weer weg

Geplaatst op 15 jan 2016 , bijgewerkt 20 jan 2016, 14:07

Huishoudens die door energiebesparende maatregelen een lagere energierekening krijgen, worden vaak slordiger in hun energieverbruik. Hierdoor besparen ze minder dan mogelijk is. Dit blijkt uit onderzoek van Erdal Aydin, promovendus aan de Tilburg University.

Bewoners zetten de verwarming een graad hoger, laten ledlampen langer dan noodzakelijk branden of kopen een nieuw apparaat, omdat ze geld hebben bespaard. Gemiddeld een derde van de aanvankelijk gerealiseerde energiebesparing wordt zo tenietgedaan. Dit wordt het reboundeffect genoemd. 

Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen met een laag inkomen zuinig omgaan met energie. Zelfs in een slecht geïsoleerd huis verbruiken zij relatief weinig. Als zij hun woning zuiniger maken, leidt dit maar tot een beperkte besparing. Hun verbruik was immers al laag. Mensen met een hoger dan gemiddelde inkomen, verbruiken meer energie. Bij hen hebben energiebesparende maatregelen meer effect, omdat ze meer hebben te winnen.

Aydin analyseerde voor zijn onderzoek energierekeningen uit de periode van 2008 tot 2012 van ruim een half miljoen huishoudens.

Meer informatie
Bekijk in het Energiehuis waarop u kunt besparen

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.