Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Te ruime hypotheken bij energiebesparing

Geplaatst op 25 jan 2016 , bijgewerkt 19 feb 2016, 13:52

Banken verstrekten regelmatig te hoge hypotheken, vanwege een te soepele uitleg van de regeling voor energiebesparende maatregelen. Dit meldt de NOS, na eigen onderzoek.

De NOS stelt dat in ieder geval Aegon en Syntrus Achmea de regels te soepel hebben uitgelegd. Een klant die bijvoorbeeld een wc-raampje voorzag van dubbel glas kon soms al in aanmerking komen voor de ruimere hypotheek. Dat leverde op een gemiddelde koopwoning, die momenteel zo’n € 230.000 euro kost, vorig jaar bijna € 7.000 extra hypotheekruimte op.

Wie de spouwmuren isoleert of andere energiebesparende maatregelen neemt, mag een hogere hypotheek nemen dan een woningkoper die dat niet doet. Mét die maatregelen is het sinds 2013 mogelijk om 106 % van de woningwaarde te lenen. Zonder lag het maximum vorig jaar op 103 %. Dit jaar is dat 102 %. 

NHG

De verwarring ontstond doordat de voorwaarden van NHG (de garantie die de overheid onder bepaalde voorwaarden afgeeft voor een hypotheek) niet duidelijk genoeg waren. Sommige banken lieten zich leiden door NHG, terwijl andere banken zich richtten op de ministeriële regeling, waarop ook de NHG-regels zijn gebaseerd. NHG-woordvoerder Linda Kiewiet: ‘Half januari hebben wij dit daarom aangepast, zoals te zien is op onze site.'

Boete

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt de kwestie nu. ‘Wij kunnen bij dergelijke overtredingen boetes opleggen aan hypotheekaanbieders en intermediairs, maar niet aan huiseigenaren’, zegt Nicole Reijnen, woordvoerder van de AFM. ‘We zijn kritisch op te ruime hypotheken. Die hebben in het verleden gezorgd voor veel restschulden en andere ellende.'

Banken moeten controleren of de klant het volledige extra hypotheekbedrag besteedt aan energiebesparende maatregelen. Dat kunnen zij doen door het extra bedrag in depot te plaatsen, en de klant om nota’s te vragen.

Update 19 februari
Minister Stef Blok (Wonen) heeft Kamervragen over dit onderwerp beantwoord. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat ‘een relevante passage omtrent energiebesparende voorzieningen in de toelichting is verduidelijkt.’ Volgens Blok heeft de onjuistheid in de hypotheekverschaffing geen consequenties voor huiseigenaren. De AFM heeft aangegeven de omvang van de problematiek te zullen inventariseren. Verdere stappen zijn aan de AFM.

Meer informatie
Hypotheek en energiebesparende maatregelen

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers