Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Forse toename hypotheekaanvragen in 2015

Geplaatst op 28 jan 2016 , bijgewerkt 28 jan 2016, 17:00

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft vorig jaar ruim 298.000 hypotheekaanvragen verwerkt. Dat is zo’n 32 % meer dan in 2014.

HDN verzorgt circa driekwart van alle hypotheekaanvragen. Daarmee is het netwerk een goede graadmeter voor ontwikkelingen op de hypotheekmarkt.

Het aantal verwerkte aanvragen betreft zowel nieuwe hypotheken als hypotheken die zijn overgesloten.

In mei en juni was vorig jaar een grotere piek in het aantal hypotheekaanvragen dan in andere jaren. Dat heeft volgens HDN vooral te maken met de dalende NHG-grens per 1 juli 2015.

Huiseigenaren zetten hun rente steeds langer vast, concludeert HDN. In vergelijking met 2010 zetten zij hun rente in 2015 drie à vier jaar langer vast.

Ook de gemiddelde leeftijd van hypotheekaanvragers verschuift. Het aandeel van twintigers is gekrompen ten opzichte van 2010, terwijl het aandeel van vijftigers juist is gegroeid. 

HDN verwacht dat het aantal hypotheekaanvragen in 2016 met circa 10 % groeit.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers