Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Achmea moet schade woekerpolis vergoeden

Geplaatst op 29 jan 2016 , bijgewerkt 01 feb 2016, 11:00

Achmea moet aan een klant met een woekerpolis ongeveer € 20.000 schadevergoeding betalen. Dat heeft klachteninstituut Kifid woensdag bepaald.

Het betreft een beleggingsverzekering (woekerpolis) die aan een hypotheek is gekoppeld. Een eerdere tegemoetkomingsregeling bedroeg slechts circa € 2.000. Achmea kan niet meer in beroep tegen deze uitspraak.

Het Kifid stelt dat Centraal Beheer (onderdeel van Achmea) de klant niet voldoende informeerde over de hoogte van de overlijdensrisicopremies en het zogeheten hefboominteereffect. Dat effect zorgt er voor dat de uiteindelijke opbrengst van de woekerpolis steeds lager wordt bij tegenvallende beleggingsopbrengsten. Dan moet er namelijk een groter deel van de inleg naar de risicopremie, waardoor er steeds minder inleg over blijft voor nieuwe beleggingen.

‘Dit is een belangrijke uitspraak voor duizenden gedupeerden met een woekerpolis’, zegt advocaat Adriaan de Gier van belangenorganisatie Wakkerpolis, die de klant bijstond. De Gier zegt dat hij samenwerkt met de Consumentenbond nog bezig is met collectieve rechtszaken tegen Nationale-Nederlanden, Achmea en ASR. Bij ASR gaat het alleen om Waerdye-polissen.

In totaal zou het gaan om bijna een miljoen woekerpolissen, waarvan ongeveer de helft gekoppeld is aan een hypotheek. ‘De dagvaarding tegen Nationale-Nederlanden is bijna klaar en die tegen ASR verwacht ik over een week of zes’, zegt De Gier.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers