Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

VEH: ‘registreer studieschuld bij BKR’

Geplaatst op 01 feb 2016 , bijgewerkt 01 feb 2016, 12:00

Vereniging Eigen Huis roept minister Bussemaker (Onderwijs) en de Tweede Kamer op om studieschulden te laten registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Een studieschuld beperkt de maximale hypotheek vaak met tienduizenden euro’s. Maar als een woningkoper een studieschuld niet meldt bij een hypotheekaanvraag, gaat hij een te hoge hypotheek aan. Dit kan hem later in betalingsproblemen brengen, waarschuwt Vereniging Eigen Huis. Een woordvoerder van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zei maandagochtend op Radio 2 het eens te zijn met deze waarschuwing.

‘Een te hoge hypotheek maakt huiseigenaren kwetsbaar, heeft de geschiedenis ons geleerd. Iedereen is erbij gebaat dat mensen voor hun huis niet meer lenen dan verantwoord is’, zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Melden

Nu blijft een studieschuld nog regelmatig buiten beschouwing bij een hypotheekaanvraag. De adviseur moet er naar vragen, en vervolgens dient de klant het eerlijk te melden. Ruim de helft van de ondervraagde mensen met een studieschuld zegt echter niet te weten dat zij deze schuld moeten melden bij een hypotheekaanvraag, bleek in 2014 uit een onderzoek van BKR. De geldverstrekker kan niet controleren of de opgave juist is, omdat een studieschuld niet bij het BKR staat geregistreerd.

NHG

Een extra probleem in de huidige situatie is dat hypotheekadviseurs hun klanten vaak wijzen op een truc, stelt de vereniging. Een afgestudeerde die pas minstens twaalf maanden na het afsluiten van de hypotheek begint met aflossen van de studieschuld, hoeft die schuld volgens de NHG-regels niet te betrekken bij berekening van de maximale hypotheek. Zo krijgt iemand met een studieschuld regelmatig een hogere hypotheek dan verantwoord is. NHG moet haar regels daarom op dit punt aanscherpen, vindt Vereniging Eigen Huis.

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt dat een studieschuld bij de hypotheekberekening altijd moet meetellen, ongeacht wanneer de terugbetaling begint.

Meer informatie
Nieuwe studiefinanciering beperkt hypotheekruimte
Regels hypotheekverstrekking
Mensen met studieschuld krijgen onverantwoord hoge hypotheken (NOS)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers