Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

'Huishoudens onvoldoende voorgelicht over energiesubsidie'

Geplaatst op 08 feb 2016 , bijgewerkt 09 feb 2016, 11:35

Huishoudens die met subsidie een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel willen kopen, kunnen de subsidie mislopen. De Rijksoverheid informeert particulieren en bedrijven namelijk niet goed over hoeveel van het subsidiebudget nog beschikbaar is.

Dat staat in een brief die Vereniging Eigen Huis vorige week aan de Tweede Kamer stuurde.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt bij hoe vaak subsidie is aangevraagd en voor welk bedrag. De RVO meldt op haar website alleen hoeveel aanvragen zijn gedaan en niet hoeveel precies nog over is van het subsidiebudget van € 70 miljoen. En omdat de RVO de informatie op haar website niet regelmatig bijwerkt, lopen huishoudens het risico dat de subsidie op is als zij er gebruik van willen maken.

Bedrijven 

De subsidie geldt ook voor bedrijven. Voor hen is het gemakkelijker subsidie aan te vragen dan voor huiseigenaren. Ondernemers hoeven alleen aan te kondigen dat ze een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel gaan kopen, waarna een subsidiebedrag wordt gereserveerd. Huishoudens moeten het apparaat eerst kopen en laten installeren en kunnen daarna pas subsidie aanvragen.

Brief 

‘Vereniging Eigen Huis vreest dat ondernemers met hun reserveringen de pot leegtrekken, voordat particulieren ervan gebruik kunnen maken,’ zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij de vereniging. ‘Wij hebben minister Henk Kamp van Economische zaken gevraagd de subsidiepot op te splitsen,’ zegt Umlauf.

Update 22 februari 
RVO meldt op haar website dat sinds begin dit jaar 1.208 keer subsidie is aangevraagd. Dat is goed voor ruim € 4 miljoen. In 2016 is in totaal € 70 miljoen subsidie beschikbaar. 

Meer informatie 
Zo vraagt u subsidie aan
Brief van Vereniging Eigen Huis 
Andere subsidies voor energiebesparende maatregelen

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers