Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Dubbel energietarief vaak niet voordelig

Geplaatst op 10 feb 2016 , bijgewerkt 11 feb 2016, 10:30

Huishoudens die een energiecontract hebben afgesloten met een dag- en nachttarief, zijn hiermee vaak duurder uit dan mensen met een enkel tarief. Energieleveranciers moeten hun klanten hierop wijzen, vindt Vereniging Eigen Huis.

Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat consumenten met een dag- en nachttarief in het gunstigste geval enkele tientjes per jaar voordeliger uit zijn dan mensen met een enkel tarief. Velen zijn juist duurder uit.

In juni 2014 constateerde Vereniging Eigen Huis dit ook. Daarop stuurde de vereniging minister Henk Kamp van Economische Zaken een brief. ‘Energieleveranciers moeten hun klanten attenderen op de mogelijkheid om over te stappen van een dubbel naar enkel tarief of andersom, als dat gunstiger is. Dat hoort bij hun zorgplicht,’ zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis.

Wat is het dag- en nachttarief?

Wie een energiecontract heeft met een dag- en nachttarief betaalt overdag meer voor de verbruikte energie dan in de avonduren en in het weekend. Sommige energieleveranciers hanteren het lage tarief ook op feestdagen. Volgens de Consumentenbond zijn mensen voordeliger uit als zij ten minste 55 % van hun energie in de daluren gebruiken.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers