Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Veel verwarring over kosten hypotheekadvies

Geplaatst op 10 feb 2016 , bijgewerkt 10 feb 2016, 13:00

Een kwart van de hypotheekklanten heeft geen idee hoeveel het hypotheekadvies kostte. Dit blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder ruim 450 consumenten. 

Consumenten die de advieskosten niet meer weten, kunnen die zich niet meer herinneren of dachten dat het advies gratis werd verstrekt. Sommigen veronderstelden  dat de adviseur een provisie krijgt van de geldverstrekker. Dit is sinds 2013 verboden. 

Hypotheekklanten die wel op de hoogte waren van de advieskosten, betaalden daarvoor naar eigen zeggen € 1.900. Adviseurs en bemiddelaars rekenen gemiddeld € 2.100 voor hun diensten, zo bleek uit een eerder onderzoek van de AFM.

Zo'n 60% van de hypotheekklanten, schakelde een zelfstandig adviseur in. Iets meer dan 33% stapte direct naar een bank. Vergeleken met de afgelopen twee jaar is die verhouding volgens de AFM nauwelijks verschoven. Kopers die op eigen houtje een hypotheek afsluiten, zijn met een kleine 2% zwaar in de minderheid. 

Lees meer over hypotheekadvies

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media
Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Pers
Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers

We zijn genomineerd voor website van het jaar. Stem je op ons?