Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

ABN Amro in hoger beroep om euribor-hypotheek

Geplaatst op 11 feb 2016 , bijgewerkt 11 feb 2016, 15:00

ABN Amro wil enkele duizenden klanten met een euribor-hypotheek geen vergoeding geven voor mogelijk te veel betaalde rente. De bank maakte donderdag bekend in hoger beroep te gaan in deze zaak. 

De rechtbank Amsterdam stelde in november de stichting Stop de Banken en stichting Euribar in het gelijk. Deze stichtingen daagden ABN Amro voor de rechter, vanwege te hoge rente-opslagen op de hypotheek. 

Variabele rente

Klanten met een euribor-hypotheek betaalden een variabele rente, gerelateerd aan de rente die banken elkaar onderling berekenen. Ze betaalden vanaf het begin een opslag, maar ABN Amro besloot later daar nog een extra opslag bij te tellen.

ABN Amro vindt dat de rechter Europese regels en uitspraken over deze kwestie verkeerd uitlegt. Bovendien vindt de bank dat zij voldeed aan de Nederlandse wet, waarin staat dat een opslag niet onredelijk mag zijn. De marktomstandigheden gaven aanleiding tot de opslagen, stelt de bank.

Cijfers

‘In totaal gaat deze zaak om zo’n zesduizend klanten van ABN Amro met zo’n euribor-hypotheek’, zegt advocaat Hans Hoeksma van Dijks Leijssen Advocaten, het kantoor dat Stop de Banken bijstaat. Deze klanten hebben samen mogelijk zo’n € 45 miljoen te veel betaald. ABN Amro bevestigt deze cijfers niet.

Er worden nu geen nieuwe euribor-hypotheken meer afgesloten. Deze zaak gaat niet over klanten met een gewone variabele rente.

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.