Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

‘Check of hypotheek goedkoper kan’

Geplaatst op 16 feb 2016 , bijgewerkt 16 feb 2016, 15:30

Ruim de helft van de huiseigenaren informeert niet bij zijn geldverstrekker of de rente omlaag kan. Dat stelt SNS, na onderzoek onder ruim duizend woningbezitters. 

Ruim een kwart van de ondervraagden weet niet hoe de maandelijkse hypotheeklasten omlaag kunnen. Veel mensen vrezen de boeterente. 
 
SNS wijst op rentemiddeling, waarmee de klant zijn hypotheek kan oversluiten naar een lagere rente, en de boete uitsmeert over de nieuwe rentevaste periode. Een verbouwing kan ook zorgen voor lagere hypotheeklasten, mits de woningwaarde dan meer stijgt dan de hypotheek. 

Wie extra aflost óf een woning heeft die is gestegen in waarde, betaalt minder hypotheekrente. Dat bespaart per maand al snel tientallen euro’s. De bijbehorende grenzen en rentekortingen verschillen per bank. En niet elke geldverstrekker berekent die lagere rente automatisch. Vraag dus aan de eigen geldverstrekker hoe het zit, adviseert Vereniging Eigen Huis. 

Looptijdservice

SNS introduceerde in november looptijdservice. Dat houdt in dat de bank elke twee jaar de klant uitnodigt om samen naar de hypotheek te kijken. Zo’n oriënterend gesprek is gratis. En als de bank tussentijds mogelijkheden ziet om de hypotheek goedkoper te maken, krijgt de klant een seintje. Een woordvoerder van SNS zegt dat er nog geen andere banken of verzekeraars zijn die deze service aanbieden.

‘Goed dat SNS hiermee is begonnen. Wij pleiten al langere tijd voor nazorg’, zegt Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Een hypotheek loopt meestal dertig jaar, en beslaat bij veel huiseigenaren een groot deel van het maandbudget. Dat vraagt aandacht en onderhoud.’

Tv-programma Kassa over renteopslag hypotheken
 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers