Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Onzekerheid rond waardevermeerderings-regeling Groningen

Geplaatst op 25 feb 2016 , bijgewerkt 25 feb 2016, 08:00

Minister Kamp van Economische Zaken weet nog niet of de waardevermeerderings-regeling wordt verlengd, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. Deze schikking geeft Groningers met aardbevingsschade recht op € 4000 subsidie voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen.

Eind vorig jaar gaf Kamp aan dat de populaire regeling zou stoppen omdat het budget op was. Dat leidde tot protesten van onder meer de bevolking en politici. De VVD, de partij van minister Kamp, diende een motie in om de regeling te herstellen. De motie kreeg de steun van alle partijen. Volgens Kamp zal de motie in aanloop naar de Voorjaarsnota zeker ter sprake komen.

Het is jammer dat niet nu al zekerheid wordt gegeven, vindt Steven Wayenberg, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ‘Wij vinden dat de regeling niet afhankelijk moet worden gemaakt van besprekingen over de Voorjaarsnota. Die regeling is geen extraatje voor de Groningers, maar een compensatie voor de ellende die gepaard gaat met het herstellen van de aardbevingsschade.’

Complexe schades

In een andere motie wil GroenLinks dat alle 195 oude complexe schadegevallen snel worden afgehandeld. Volgens Kamp heeft gasproducent NAM op negen gevallen na alles opgelost.

Wayenberg twijfelt sterk aan de opgegeven aantallen. ‘Uit eigen onderzoek blijkt dat het aantal schadegevallen veel hoger ligt dan 195.’ Sinds januari heeft de Nationaal Coördinator Groningen de regie over de complexe schadegevallen.

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers