Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Ouderen slecht voorbereid op zelfstandig wonen

Geplaatst op 29 feb 2016 , bijgewerkt 29 feb 2016, 09:00

Ruim 71% van de 60-plussers heeft zijn woning niet aangepast om daar onbezorgd oud te kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Zilver Wonen Weken (ZWW) onder ruim 1200 zelfstandig wonende ouderen.  

Van de 70- en 75-plussers neemt 60% geen maatregelen. Ze vinden het nog te vroeg (37%), geven aanpassingen geen prioriteit (37%)  of zijn onwetend over de mogelijkheden (9%).

Zo’n 40% van de 60-plussers denkt dat aanpassingen aan het huis op termijn nodig zijn. ‘Dat je nu nog kunt gaan en staan waar je wilt, is over een paar jaar misschien niet vanzelfsprekend meer’, zegt Coen Staal, woordvoerder van de stichting Zilver Wonen Weken. ‘ En je kunt niet verwachten dat de overheid of je naaste het tegen die tijd wel even voor je regelt.’

Drempelverlagers

Eenvoudige maatregelen die senioren zelf kunnen nemen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van drempelverlagers, handgrepen op het toilet en een anti-slipvloer in de badkamer. Meer ingrijpende mogelijkheden zijn een traplift of het gebruik van domotica (huisautomatisering).

Stichting Zilver Wonen Weken

Stichting Zilver Wonen Weken is een initiatief van de overheid, ouderenbond ANBO en het bedrijfsleven en opgericht om ouderen bewust te maken van hun (woon)situatie en van de noodzaak om vooruit te kijken.

In het maartnummer van Eigen Huis Magazine, dat eind deze week bij de leden in de brievenbus ligt, leest u meer over het toekomstbestendig maken van woningen.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten. Bekijk het overzicht

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers