Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Ozb stijgt opnieuw meer dan toegestaan

Geplaatst op 01 mrt 2016 , bijgewerkt 18 mrt 2016, 10:30

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 2,45 % meer aan onroerendezaakbelasting (ozb) dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, waarbij alle gemeenten zijn betrokken.

De stijging is aanzienlijk hoger dan de maximale verhoging van 1,57 % die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken. Deze zogeheten macronorm is een plafond voor het totaal van alle gemeenten. 

De ozb stijgt dit jaar het meest in de Limburgse gemeente Meerssen: 37 %. Een huiseigenaar in deze gemeente gaat gemiddeld € 115 meer betalen. Nummer twee en drie op de lijst zijn Duiven en Kampen, met stijgingen van respectievelijk 28 % en bijna 17 %. 

De gemiddelde Nederlandse huiseigenaar betaalt in 2016 zo’n € 288 aan ozb. 

Ook huurders

Dit jaar overschrijden de gemeenten de macronorm voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Het Rijk heeft geen sancties om de gemeenten aan te pakken. De gemeenteraad heeft het laatste woord, als het gaat om de vaststelling van het ozb-tarief.

Vereniging Eigen Huis constateert al jaren dat de macronorm niet werkt. Daarom vraagt de vereniging het kabinet om dwingende maatregelen te nemen, om huiseigenaren te beschermen tegen een te sterke stijging van de ozb.

Update 18 maart

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) bevestigt in een nieuwsbericht van 18 maart dat de macronorm is overschreden. Gemeenten halen dit jaar € 28,7 miljoen euro meer ozb binnen dan is toegestaan, volgens het COELO.  

Top 5 van stijgers en dalers (pdf)
Stijging ozb weer flink hoger dan afgesproken (persbericht 1 maart 2016)
Zoveel stijgt de ozb in uw gemeente (RTL Nieuws)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers