Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Renkum eerste gemeente met Blijverslening

Geplaatst op 03 mrt 2016 , bijgewerkt 03 mrt 2016, 14:26

Renkum biedt sinds 1 maart als eerste Nederlandse gemeente de Blijverslening aan, voor huiseigenaren die langer zelfstandig in hun eigen woning willen blijven. Hoogeveen volgt op 1 april.

Gemeenten kunnen zelf bepalen of zij de Blijverslening aanbieden, en tegen welke voorwaarden. De rentes zijn laag.  

Er is ook een consumptieve Blijverslening, maar Renkum biedt alleen de hypothecaire variant aan. Huiseigenaren die nog maar een kleine hypotheek hebben, kunnen daarmee hun hypotheek weer verhogen tot maximaal 80% van de WOZ-waarde. Zo kunnen inwoners van Renkum maximaal € 15.000 lenen. 

Leningen tot € 10.000 moet de huiseigenaar binnen tien jaar terug betalen, tegen een rente van (momenteel) 1,3%. Wie tot maximaal € 15.000 leent, krijgt twintig jaar voor aflossing, tegen 2,0 % rente. Voorwaarde is dat de huiseigenaar met de lening de woning geschikt maakt om langer zelfstandig thuis te wonen. In Renkum geldt geen minimum- of maximum leeftijd voor de aanvrager.

Hoogeveen gaat zowel de consumptieve als de hypothecaire Blijverslening aanbieden. Voor de consumptieve lening is de verhouding tussen hypotheek en WOZ-waarde niet van belang, maar gelden wel andere voorwaarden. De aanvrager mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 75 jaar. Huiseigenaren in Hoogeveen kunnen huiseigenaren maximaal € 10.000 consumptief lenen, tegen 3,1%. Hypothecair kunnen zij tot € 50.000 lenen. 

Vijftig gemeenten

‘In Veenendaal komt de Blijverslening op 31 maart in de gemeenteraad aan de orde’, zegt Liesbeth Rooijmans, woordvoerder van de SVn. Deze stichting beheert het fonds met Blijversleningen voor gemeenten en provincies. 

‘Delfzijl is ook al ver. Amsterdam en Haarlem onderzoeken de mogelijkheden, maar wij zien dat de besluitvorming in kleine gemeenten sneller gaat. In totaal zijn nu circa vijftig gemeenten serieus geïnteresseerd in de Blijverslening’, zegt Rooijmans.

Vereniging Eigen huis juicht de komst van de Blijverslening toe, omdat oudere huiseigenaren zo langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Wat is de Blijverslening
Rentetarieven Blijverslening

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers