Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Bankmedewerkers staan niet achter eed

Geplaatst op 04 mrt 2016 , bijgewerkt 04 mrt 2016, 14:50

Een meerderheid van de bankmedewerkers vindt dat de bankierseed het gedrag van bankmedewerkers niet verbetert. En dat de eed ook niet leidt tot meer vertrouwen in banken. 

Dat blijkt uit een onderzoek van Tom Loonen (Vrije Universiteit) en Mark Rutgers (Universiteit van Amsterdam). Wetenschapsblad Journal of Banking Regulations publiceerde in februari de resultaten. 

De onderzoekers noemen de bankierseed zelfs contraproductief. Ze ondervroegen 800 bankmedewerkers over de eed, die alle bankmedewerkers 1 april aanstaande moeten hebben afgelegd. Medewerkers beloven daarin onder meer integer te handelen, het klantbelang centraal te stellen en geen misbruik te maken van hun kennis. Nieuwe bankmedewerkers moeten sinds april 2015 deze eed afleggen. En bestuurders en commissarissen hebben die verplichting al sinds 2013. 

‘Iedereen wil een betrouwbare financiële sector’, zei Loonen donderdag bij BNR Radio. ‘Maar zo’n eed opdringen is een slecht plan. Als je een individu verplicht om een belofte te doen, moet hij ook voldoende invloed kunnen hebben op de uitkomst. In de praktijk is een medewerker een schakel in een veel groter geheel.’ Loonen is naast hoogleraar ook bankdirecteur bij Insinger de Beaufort.

Tuchtrecht

Minister Dijsselbloem (Financiën) zei vrijdagochtend dat hij er zeer aan hecht dat bankiers zich houden aan hun bankierseed en de bijbehorende gedragscode. ‘Anders krijgen ze te maken met het tuchtrecht. Bovendien kunnen ze de toegang tot een beroep in de financiële sector kwijt raken’, waarschuwt de minister.

‘Ook zonder eed moeten bankmedewerkers het klantbelang centraal stellen’, zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. ‘Toch krijgt het extra nadruk door dit expliciet te beloven. Maar het werkt alleen als alle medewerkers van een bank dit naleven, van hoog tot laag.’

Mulder gelooft dat er veel meer nodig is om het vertrouwen in banken te herstellen. ‘Toezichthouder AFM mag binnenkort de namen bekend maken van banken die het niet goed doen, heeft minister Dijsselbloem donderdag aangekondigd. Dat lijkt me uitstekend.’

Veelgestelde vragen over bankierseed (AFM)

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers