Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

In 2017 duidelijkheid over salderen

Geplaatst op 08 mrt 2016 , bijgewerkt 08 mrt 2016, 16:30

Pas in 2017 wordt duidelijk of de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen verandert. Een motie om deze regeling nog dit jaar te evalueren, is dinsdag in de Tweede Kamer verworpen.

Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, diende de motie in. Zij stelde voor de salderingsregeling eerder dan 2017 te evalueren, omdat consumenten nu wachten met de aanschaf van zonnepanelen tot duidelijk is hoe de regeling eruit gaat zien.

Wie met zonnepanelen meer stroom opwekt dan verbruikt, kan stroom aan het energienet terugleveren. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en gebruikte energie wordt op de energierekening verrekend. Dit wordt salderen genoemd. Deze regeling maakt zelf energie opwekken financieel aantrekkelijk. 

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft eerder aangegeven dat de salderingsregeling sowieso tot 2020 behouden blijft. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis?

Vereniging Eigen Huis betreurt het dat de motie van Van Tongeren is verworpen. ‘De consument is gebaat bij duidelijkheid. Onzekerheid leidt tot uitstel van de investeringsbeslissing en ook tot afstel,’ zegt Claudia Umlauf, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. Het uitstellen van deze beslissing is volgens haar ook niet in het belang van de overheid. ‘Zo raakt Nederland nog verder achter op de klimaatdoelen.’

Vereniging Eigen Huis riep Tweede Kamerleden vorige week in een brief op voor de motie van Van Tongeren te stemmen.

Meer informatie
Brief Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers