Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Niet altijd taxatie bij kopen woning

Geplaatst op 09 mrt 2016 , bijgewerkt 09 mrt 2016, 14:00

Bij het kopen van een woning hoeft de woningwaarde niet altijd te worden bepaald door een taxatie. De Tweede Kamer stemde gisteren in met een motie daartoe. 

In Nederland was dit al zo, maar in de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn was een regel opgenomen die dat zou veranderen. De waarde van een woning is echter ook op andere manieren te bepalen, stelden Kamerleden Ronnes (CDA) en De Vries (VVD) in hun motie. Het met modellen onderbouwen van de waarde, of het nemen van de koopsom als uitgangspunt bij minder risicovolle hypotheken, scheelt de consument volgens hen tijd en geld. 

Vereniging Eigen Huis is verheugd dat de motie is aangenomen. ‘Wij pleitten er na het lezen van de concepttekst voor dat kopers hun woning niet altijd hoeven te laten taxeren’, zegt beleidsadviseur Michel Ligtlee.

De Kamer stemde ook voor het wetsvoorstel en andere moties over de invoering van de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn, zoals dat er meer ruimte moet komen om hypotheken te verstrekken aan senioren. De uitvoering wordt nog uitgewerkt. 

Waarschijnlijk wordt de Europese Hypothekenrichtlijn pas in de zomer in de Nederlandse wetgeving verwerkt, zei minister Dijsselbloem (Financiën) begin maart. Tot dan toe was het de bedoeling dat de richtlijn (Mortgage Credit Directive) uiterlijk 21 maart zou ingaan.

Meer informatie
Wat verandert er?

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers