Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Versterking van huizen in aardbevingsgebied van start

Geplaatst op 10 mrt 2016 , bijgewerkt 10 mrt 2016, 09:00

Inspectieteams onderzoeken deze maand 2.600 koophuizen in het Groningse aardbevingsgebied of ze versterkt moeten worden. Dit is een van de maatregelen uit het meerjarenplan voor het gebied van de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders.

De inspectieteams beginnen met de meest kwetsbare huizen in Loppersum, ’t Zandt, Ten Post, Overschild en in een deel van Appingedam. Het gaat om rijtjeshuizen gebouwd na 1960 en eengezinswoningen gebouwd voor 1920. Van alle huizen wordt een driedimensionaal beeld gemaakt, waarna constructeurs bepalen of een woning versterkt moet worden. De herstelwerkzaamheden starten op z’n vroegst komend najaar.

Energieneutraal

De 2600 huizen worden waarschijnlijk niet energieneutraal gemaakt, omdat de pot voor de waardevermeerderingsregeling leeg is. Deze regeling gaf Groningers met aardbevingsschade recht op € 4.000 subsidie voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. Minister Kamp geeft voorlopig geen uitsluitsel over verlenging van deze regeling omdat er geen geld beschikbaar is. Vereniging Eigen Huis vindt dat voldoende budget helemaal geen issue zou moeten zijn. ‘Groningers hebben recht op een compensatie voor de ellende die gepaard gaat met het herstellen van de aardbevingsschade. Hoezo moet daar eerst budget bij worden gezocht?’, aldus belangenbehartiger Steven Wayenberg.

Opkoopregeling

Verder trekt gasproducent NAM 10 miljoen euro uit voor een proef van een jaar met een opkoopregeling voor zo’n 50 huizen in het bevingsgebied. Er bestaat grote behoefte aan zo’n opkoopregeling. 'Huiseigenaren die door toedoen van aardbevingen een onverkoopbare woning hebben zitten enorm klem', zegt Wayenberg. ‘We gaan kijken wat de regeling precies inhoudt en of de Groningers er daadwerkelijk mee geholpen zijn.’

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers