Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Utrechtse huizen minder zuinig dan gedacht

Geplaatst op 11 mrt 2016 , bijgewerkt 11 mrt 2016, 12:00

240 Huizen met stadsverwarming in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn zijn minder energiezuinig dan de kopers was beloofd. 

Hoe energiezuinig een nieuwbouwwoning moet zijn, hangt onder meer af van de manier waarop een huis wordt verwarmd. Volgens het Bouwbesluit voldoet een minder goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met stadsverwarming toch aan de voorgeschreven energieprestatienorm.

Omdat het rendement van het stadsverwarmingssysteem in Utrecht-Leidsche Rijn tegenvalt, hadden de woningen beter moeten worden geïsoleerd dan nu het geval is. Een van de betroffen 240 kopers wil hiervoor compensatie, zo schreef de Telegraaf donderdag. 

Een huis met stadsverwarming heeft geen cv-ketel. De woning wordt met restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales verwarmd. Wie stadsverwarming heeft is afhankelijk van regionale warmteleverancier.  

Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

'De prijs van stadsverwarming en het feit dat de afnemers ervan niet kunnen wisselen van energieleverancier, zijn twee belangrijke knelpunten', zegt beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen van Vereniging Eigen Huis. 'Daarom wees de vereniging minister Kamp van Economische Zaken in 2014 al op de isolatie-eisen voor woningen met stadsverwarming.'

Kamp besloot onlangs met nieuwe regelgeving te komen. Eind dit jaar stuurt hij een nieuwe Warmtewet naar de Tweede Kamer. Vereniging Eigen Huis zal hier kritisch naar kijken. 

Lees de brief van o.a. Vereniging Eigen Huis aan minister Kamp over stadsverwarming

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.