Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Woningen Groningen 1 miljard minder waard

Geplaatst op 14 mrt 2016 , bijgewerkt 14 mrt 2016, 11:00

De gevolgen van de aardbevingen voor woningen in Groningen zijn groter dan eerder gedacht. In totaal daalden ruim 180.000 woningen in de provincie samen ongeveer 1 miljard euro in waarde. Dat becijferde professor George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Het bedrag is een ondergrens, omdat de cijfers zijn gebaseerd op verkochte woningen, stelt De Kam. Woningen die niet verkocht kunnen worden, zijn niet meegerekend.

Gemiddeld daalde een woning € 5000 (3 %) in waarde. De waardedaling varieert sterk per gebied. Het gemiddelde waardeverlies ligt tussen de 12 % in Loppersum en 3,7 % in De Marne.

Compensatie waardedaling

Volgens De Kam kan zijn onderzoek een bouwsteen zijn voor een regeling om waardeverlies te compenseren. Dit als uitwerking van de uitspraak van de rechter in de zaak van Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De rechter bepaalde daarin dat waardedaling meteen gecompenseerd moet worden. De NAM ging in hoger beroep.

‘Het is hoog tijd dat er een door deskundigen opgestelde regeling komt voor een echte compensatie van waardedaling’, stelt belangenbehartiger Steven Wayenberg van Vereniging Eigen Huis. ‘Dit geldt ook voor het opkopen van onverkoopbare huizen. De NAM moet zich hieraan van te voren binden en ophouden met juridisch getouwtrek. Het is tijd voor oplossingen.’

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers