Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht. Berichten ouder dan een maand vind je terug in ons nieuwsarchief. Elke week wordt er een blog gepubliceerd door onze kennisexperts. Lees ze via het blogoverzicht.

Naar het nieuwsoverzicht

Aantal woninginbraken daalt, maar niet overal

Geplaatst op 16 mrt 2016 , bijgewerkt 17 mrt 2016, 09:20

Vorig jaar werden bijna 65.000 inbraken gemeld bij de politie, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een daling van 9% ten opzichte van vorig jaar.

De verschillen per gemeente zijn wel groot. In een op de drie gemeenten steeg het aantal inbraken juist. Volgens het CBS wijst dat erop dat lokale omstandigheden voor inbrekers een grote rol spelen. Welke omstandigheden dat precies zijn, heeft het CBS niet onderzocht. Maar waarschijnlijk spelen factoren als inbraakpreventie en sociale controle een belangrijke rol.

Uitschieter

In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht daalde het aantal inbraken sterker dan gemiddeld. Maar in Den Haag waren 9% meer inbraken dan in 2014. Grote uitschieter is Weesp, waar het aantal steeg van 55 naar 130. Inbrekers lieten in 2015  Bedum, Boarnsterhim, Maasdonk en de Waddeneilanden Terschelling, Schiermonnikoog en Vlieland links liggen.

Daling

Sinds 2012 daalt het aantal inbraken. In dat jaar stond de teller nog op 91.000. Uiteindelijk wordt ongeveer een op de tien inbraken opgelost. Tachtig procent van de aanhoudingen van inbrekers is te danken aan een melding van een oplettende buurtbewoner. 

Vereniging Eigen Huis en de media

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Ben je journalist en heb je een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling. Contact pers