Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Aantal woninginbraken daalt, maar niet overal

Geplaatst op 16 mrt 2016 , bijgewerkt 17 mrt 2016, 09:20

Vorig jaar werden bijna 65.000 inbraken gemeld bij de politie, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een daling van 9% ten opzichte van vorig jaar.

De verschillen per gemeente zijn wel groot. In een op de drie gemeenten steeg het aantal inbraken juist. Volgens het CBS wijst dat erop dat lokale omstandigheden voor inbrekers een grote rol spelen. Welke omstandigheden dat precies zijn, heeft het CBS niet onderzocht. Maar waarschijnlijk spelen factoren als inbraakpreventie en sociale controle een belangrijke rol.

Uitschieter

In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht daalde het aantal inbraken sterker dan gemiddeld. Maar in Den Haag waren 9% meer inbraken dan in 2014. Grote uitschieter is Weesp, waar het aantal steeg van 55 naar 130. Inbrekers lieten in 2015  Bedum, Boarnsterhim, Maasdonk en de Waddeneilanden Terschelling, Schiermonnikoog en Vlieland links liggen.

Daling

Sinds 2012 daalt het aantal inbraken. In dat jaar stond de teller nog op 91.000. Uiteindelijk wordt ongeveer een op de tien inbraken opgelost. Tachtig procent van de aanhoudingen van inbrekers is te danken aan een melding van een oplettende buurtbewoner. 

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiĆ«le gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Zo'n 150.000 huiseigenaren in Groningen hebben schade aan hun huis als gevolg van de gaswinning. Wij laten ze niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.