Actueel

Vereniging Eigen Huis houdt u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt. We publiceren regelmatig nieuwsberichten.

Nieuwsoverzicht

Bekijk de laatste nieuwsberichten rondom wonen en eigenwoningbezit in ons nieuwsoverzicht.
Berichten ouder dan een maand vindt u terug in ons nieuwsarchief.

Naar het nieuwsoverzicht

 

Geen hypotheekofferte onder voorbehoud meer

Geplaatst op 21 mrt 2016 , bijgewerkt 21 mrt 2016, 11:00

Wie een hypotheek aanvraagt, krijgt bij diverse banken vanaf 21 maart geen offerte onder voorbehoud meer. Geldverstrekkers als ABN Amro, Aegon en Obvion werken namelijk nu al volgens de nieuwe Europese Hypothekenrichtlijn, die deze zomer officieel ingaat.

Ook Achmea Bank Woonfonds, Delta Lloyd Bank, Munt Hypotheken, MoneyYou en Lloyds Bank werken vanaf maandag al volgens de Europese Hypothekenrichtlijn. Oorspronkelijk was 21 maart 2016 de officiële ingangsdatum, maar minister Dijsselbloem (Financiën) meldde onlangs dat er enkele maanden uitstel is.

In de nieuwe situatie mag een bank geen offerte onder voorbehoud meer uitbrengen. Daarvoor in de plaats komt een aanbiedingsbrief, die ook wel renteaanbod, voorlopige offerte, voorbeeldofferte of garantieverklaring wordt genoemd. Zowel in de oude als de nieuwe situatie staan in zo’n document: het maximale hypotheekbedrag, de rente, de rentevaste periode en de lijst met aan te leveren stukken.

Bindende offerte

Zodra de woningkoper het renteaanbod in zijn bezit heeft en getekend retour stuurt, staat de rente vast. Maar dat betekent niet dat de hypotheekaanvraag ook al is geaccepteerd. Dat is pas het geval als de bank een bindende offerte verstrekt. In de nieuwe situatie mag de bank dat pas doen als de kredietwaardigheidstoets is verricht én alle stukken binnen zijn. ‘Hoeveel verschil dit daadwerkelijk maakt voor de klant, moet de praktijk uitwijzen’, zegt Karin Boog, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis.

Wat verandert er nog meer door de Europese Hypothekenrichtlijn?
Wat doet mijn bank? (pdf)

Actuele onderwerpen

Wat verandert er voor u in 2017?

De Miljoenennota is weer besproken. Wij maken voor u de balans op. Welke maatregelen van het kabinet raken u als huiseigenaar? En wat zijn de financiële gevolgen in 2017? 

Gaswinning Groningen

Ongeveer 150.000 huiseigenaren in Groningen verkeren in onzekerheid, doordat zij schade aan hun huis hebben als gevolg van de gaswinning. Die laten wij niet in de kou staan.

Woekerpolis

Wat is een woekerpolis? Hoe weet u of u een woekerpolis heeft? En wat moet in dat geval doen? Vereniging Eigen Huis zet de informatie voor u op een rij.

Vereniging Eigen Huis in de media

Vereniging Eigen Huis in de media

Regelmatig is Vereniging Eigen Huis in de media te zien: op televisie, radio of in nieuwsberichten.

Pers

Vereniging Eigen Huis stelt prijs op goede contacten met de pers. Bent u journalist en heeft u een verzoek om informatie? Neem dan contact op met onze persafdeling.